حسنلو طاهره، حاجنجاری حسن. مروری بر ویژگیهای روغن جوجوبا (
Simmondsia chinensis (Link) Schneider). فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 6 (23) :1-14
URL: http://jmp.ir/article-1-580-fa.html
1- استادیار پژوهشی، بخش فیزیولوژی و پروتئومیکس، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج ، thasanloo@abrii.ac.ir
2- استادیار پژوهشی، بخش باغبانی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
چکیده: (6333 مشاهده)
جوجوبا درختچهای دو پایه است که به طور خودرو در صحرای سونوران در جنوب غربی آمریکا، باهاما در کالیفرنیا و شمال غربی مکزیک میروید. میوه جوجوبا یک کپسول سبز بیضوی بلند است که حاوی یک تا سه عدد بذر است و حدود 50 درصد از وزن دانهها را روغن (موم) بیرنگ و بیبوی ویژهای تشکیل میدهد که در سلسله گیاهان منحصر به فرد است و درصنایع مختلفی استفاده میشود. روغن این گیاه عمدتاً در آمریکا تولید میشود که با قیمت خوبی به فروش میرسد. ایندکس ویسکوزیته این روغن بالاتر از روغن پترولئوم است بنابراین میتوان از آن در دما و فشار زیاد استفاده کرد. پایداری این روغن باعث شده که امروزه علاوه بر صنایع بهداشتی و آرایشی در صنایع الکترونیک نیز استفاده شود. چون روغن جوجوبا حاوی هیچ کلسترول و تریگلیسریدی نیست و با مسیر متابولیکی نرمال شکسته نمیشود از آن میتوان به عنوان یک روغن با کالری پایین استفاده کرد. این روغن به عنوان یک ضدکف در صنایع آنتیبیوتیک سازی نیز استفاده میشود. سایر ویژگیهای این روغن باعث شده که در صنایع دیگری مثل شمعسازی، ساخت شویندهها و چرمسازی نیز استفاده گردد. با توجه به قدرت سازش بالای این گیاه به شرایط خشک، مقاومت به کم آبی و شوری خاک و وجود نواحی غیر حاصلخیزی در مناطق خشک و کم آب در سراسر دنیا از جمله در مناطق جنوبی ایران، کشت چنین گونههای گیاهی مقاوم به خشکی و شوری سادهترین و کم هزینهترین راه استفاده از این گونه خاکها و تولید محصولات ارزشمند به شمار میآید.
واژههای کلیدی: جوجوبا،
روغن،
بذر
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
گياهان دارویی دریافت: 1384/9/25 | پذیرش: 1385/10/13 | انتشار: 1386/6/31