سال 21، شماره 82 - ( 3-1401 )                   سال 21 شماره 82 صفحات 27-13 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motaghed M, Nili-Ahmadabadi A, Moradkhani S. Assessment of the anti-oxidative potential of Nepeta crispa Willd. (Lamiaceae) and its effects on oxidative stability of virgin sunflower oil under accelerated storage conditions. J. Med. Plants. 2022; 21 (82) :13-27
URL: http://jmp.ir/article-1-3310-fa.html
معتقد محمدرضا، نیلی احمد آبادی امیر، مرادخانی شیرین. ارزیابی پتانسیل آنتی‎اکسیدانی مفراح (نعناعیان) و تاثیرات آن بر پایداری اکسیداتیو روغن بکر آفتابگردان تحت شرایط نگه‎داری تسریع شده. فصلنامه گياهان دارویی. 1401; 21 (82) :27-13

URL: http://jmp.ir/article-1-3310-fa.html


1- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‎های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه سم‎شناسی و داروشناسی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‎های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و فرآورده‎های طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، Sh.moradkhani@umsha.ac.ir
چکیده:   (535 مشاهده)
مقدمه: گیاه مفراح یا پونه‌سای مواج، گیاهی یکساله و بومی مناطق خاصی از استان همدان در ایران می‌باشد. هدف: این مطالعه به بررسی پروفایل آنتی‌اکسیدانی گیاه مفراح می‌پردازد. روش بررسی: اسانس گیاه با روش تقطیر با آب و عصاره‌ی آن از راه خیساندن در متانول تهیه شد. سپس آزمون‌های متعددی شامل سنجش DPPH ،FRAP ، TBARS،اندیس پراکسید و بتاکاروتن- لینولئیک اسید، به منظور مشخص کردن خواص آنتی‌اکسیدانی و اثرات جلوگیری‌کننده بر روی اکسیداسیون اسیدهای چرب بر روی آنها انجام گرفتند. نتایج: عصاره‌ی گیاه در تمامی آزمون‌ها دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری نسبت به اسانس آن بود. اسانس گیاه در مقایسه با ترکیبات استاندارد و حتی عصاره نیز فعالیت آنتی‌اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان نداد. تست‌های DPPH و FRAP تا حدود زیادی با یکدیگر همبستگی داشتند اما داده‌های حاصله از آزمون بتاکاروتن- لینولئیک اسید تا حدودی با سایر داده‌ها ناهماهنگ بودند. نتایج تست‌های TBARS و اندیس پراکسید نیز نشان دادند که غلظت‌های خاصی از عصاره به طور مؤثری از فرآیند اکسیداسیون در روغن آفتابگردان جلوگیری به عمل می‌آورند. نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان دادند که عصاره‌ی متانولی گیاه مفراح می‌تواند به عنوان یک کاندید مناسب از منابع آنتی‌اکسیدانی طبیعی برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی در نظر گرفته شود.
متن کامل [PDF 648 kb]   (264 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1401/1/15 | پذیرش: 1401/3/3 | انتشار: 1401/3/12

فهرست منابع
1. Kahl R, Kappus H. Toxicology of the synthetic antioxidants BHA and BHT in comparison with the natural antioxidant vitamin E. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 1993; 196(4): 329-338. [DOI:10.1007/BF01197931]
2. Mozaffarian V. A dictionary of Iranian plant names. Tehran: Farhang Moaser. 2013, 361.
3. Baser K, Kirimer N, Kurkcuoglu M, Demirci B. Essential oils of Nepeta species growing in Turkey. Chem. Nat. Compd. 2000; 36(4): 356-359. [DOI:10.1023/A:1002832628159]
4. Zargari A. Medicinal Plants. Tehran: Tehran University Publication. 1995.
5. Bucur L, Stanciu G, Istudor V. The GC-MS analysis of Elaeagnus angustfolia L. flowers essential oil. Revista de Chimie. 2007; 58(11): 1027.
6. Rustaiyan A, Monfared A, Masoudi S. Composition of the essential oil of Nepeta asterotrichus Rech. F. et Aell. from Iran. J. Essent. Oil Res. 1999; 11(2): 229-230. [DOI:10.1080/10412905.1999.9701118]
7. Rustaiyan A, Nadji K. Composition of the essential oils of Nepeta ispahanica Boiss. and Nepeta binaludensis Jamzad from Iran. Flavour Fragr. J. 1999; 14(1): 35-37. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1026(199901/02)14:1<35::AID-FFJ776>3.0.CO;2-N [DOI:10.1002/(SICI)1099-1026(199901/02)14:13.0.CO;2-N]
8. Sajjadi SE, Ghassemi N. Volatile constituents of Nepeta glomerulosa Boiss. subsp. carmanica. Flavour Fragr. J. 1999; 14(5): 265-267. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1026(199909/10)14:5<265::AID-FFJ822>3.0.CO;2-A [DOI:10.1002/(SICI)1099-1026(199909/10)14:53.0.CO;2-A]
9. Sajjadi SE, Khatamsaz M. Volatile constituents of Nepeta heliotropifolia Lam. J. Essent. Oil Res. 2001; 13(3): 204-205. [DOI:10.1080/10412905.2001.9699665]
10. Kamkar A, Javan AJ, Asadi F, Kamalinejad M. The antioxidative effect of Iranian Mentha pulegium extracts and essential oil in sunflower oil. Food Chem. Toxicol. 2010; 48(7): 1796-1800. [DOI:10.1016/j.fct.2010.04.003]
11. Gursoy N, Sarikurkcu C, Cengiz M, Solak MH. Antioxidant activities, metal contents, total phenolics and flavonoids of seven Morchella species. Food Chem. Toxicol. 2009; 47(9): 2381-2388. [DOI:10.1016/j.fct.2009.06.032]
12. Szőllősi R, Varga ISI. Total antioxidant power in some species of Labiatae: Adaptation of FRAP method. Acta Biol. Szeged. 2002; 46(3-4): 125-127.
13. Borneo R, León AE, Aguirre A, Ribotta P, Cantero JJ. Antioxidant capacity of medicinal plants from the Province of Córdoba (Argentina) and their in vitro testing in a model food system. Food Chem. 2009; 112(3): 664-70. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.06.027]
14. Sánchez‐Moreno C, Larrauri JA, Saura‐Calixto F. A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. J. Sci. Food Agric. 1998; 76(2): 270-276. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:2<270::AID-JSFA945>3.0.CO;2-9 [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199802)76:23.0.CO;2-9]
15. Adiguzel A, Ozer H, Sokmen M, Gulluce M, Sokmen A, Kilic H, Sahin F and Baris O. Antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil and methanol extract of Nepeta cataria. Pol. J. Microbiol. 2009; 58(1): 69-76.
16. OZBEK YS, Ozmen I, Celikoglu U. In vitro antioxidant activities of extracts from some Nepeta species. Nutr Health. 2012; 3(1): 8-12.
17. Sonboli A, Salehi P, Yousefzadi M. Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oil of Nepeta crispa Willd. from Iran. Z. Naturforsch. C. J. Biosci. 2004; 59(9-10): 653-656. [DOI:10.1515/znc-2004-9-1008]
18. Şimşek M, Duman R. Investigation of effect of 1, 8-cineole on antimicrobial activity of chlorhexidine gluconate. Pharmacogn. Res. 2017; 9(3): 234. [DOI:10.4103/0974-8490.210329]
19. Nestorović J, Mišić D, Šiler B, Soković M, Glamoclija J, Cirić A, Maksimović V and Grubisić D. Nepetalactone content in shoot cultures of three endemic Nepeta species and the evaluation of their antimicrobial activity. Fitoterapia. 2010; 81(6): 621-626. [DOI:10.1016/j.fitote.2010.03.007]
20. Seladji M, Bekhechi C, Beddou F, Hanane D, Bendimerad N. Antioxidant activity and phytochemical screening of Nepeta nepetella aqueous and methanolic extracts from Algeria. J. Appl. Pharm. Sci. 2014; 4(2): 12. [DOI:10.7324/JAPS.2014.40203]
21. Luximon-Ramma A, Bahorun T, Soobrattee MA, Aruoma OI. Antioxidant activities of phenolic, proanthocyanidin, and flavonoid components in extracts of Cassia fistula. J. Agric. Food Chem. 2002; 50(18): 5042-5047. [DOI:10.1021/jf0201172]
22. Sugihara N, Arakawa T, Ohnishi M, Furuno K. Anti-and pro-oxidative effects of flavonoids on metal-induced lipid hydroperoxide-dependent lipid peroxidation in cultured hepatocytes loaded with α-linolenic acid. Free Radic. Biol. Med. 1999; 27(11-12): 1313-1323. [DOI:10.1016/S0891-5849(99)00167-7]
23. Spencer JP. Flavonoids: modulators of brain function? Br. J. Nutr. 2008; 99(E-S1): ES60-ES77. [DOI:10.1017/S0007114508965776]
24. Joshi S, Chanotiya CS, Agarwal G, Prakash O, Pant AK, Mathela CS. Terpenoid compositions, and antioxidant and antimicrobial properties of the rhizome essential oils of different Hedychium species. Chem. Biodivers. 2008; 5(2): 299-309. [DOI:10.1002/cbdv.200890027]
25. Abu-Lafi S, Al-Natsheh MS, Yaghmoor R, Al-Rimawi F. Enrichment of phenolic compounds from olive mill wastewater and in vitro evaluation of their antimicrobial activities. Evid.-based Complement. Altern. Med. 2017; 2017. [DOI:10.1155/2017/3706915]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb