سال 6، شماره 23 - ( 6-1386 )                   سال 6 شماره 23 صفحات 39-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Parvardeh S, Fatehi M. Inhibitory Effects of Thymoquinone, the Major Component of Nigella sativa L. Seeds, on Spontaneous and Evoked Contractions of Guinea Pig Isolated Ileum. J. Med. Plants 2007; 6 (23) :29-39
URL: http://jmp.ir/article-1-585-fa.html
پرورده سیاوش، فاتحی محمد. اثرات مهاری تیموکینون، ماده موثره سیاه‌دانه (Nigella sativa L.)، بر انقباضات خودبخودی و برانگیخته ایلئوم خوکچه هندی. فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 6 (23) :29-39

URL: http://jmp.ir/article-1-585-fa.html


1- استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، parvardehss@yahoo.com
2- دانشیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده:   (6003 مشاهده)
مقدمه: به تازگی نشان داده شده که اسانس دانه‌های سیاه‌دانه و ماده شاخص آن، تیموکینون، اثر شل‏کنندگی بر تراشه و ایلئوم دارند. مکانیسم‌های مختلفی از جمله مهار کانال‌های کلسیمی برای اثرات شل‌کنندگی اسانس دانه‌های سیاه‌دانه پیشنهاد شده است. اما در یک بررسی نشان داده شده است که تیموکینون اثرات شل‌کنندگی خود را احتمالاً با مهار گیرنده‌های هیستامینرژیک و سروتونرژیک اعمال می‌کند. هدف: در این تحقیق، به منظور ارزیابی دقیق‌تر مکانیسم عملکرد تیموکینون بر فعالیت انقباضی عضلات صاف، اثرات فارماکولوژیک آن بر پاسخ‌های انقباضی ایلئوم جدا شده خوکچه هندی بررسی گردید. روش‌ بررسی: از آزمایش‌های ثبت کششی بر روی ایلئوم جدا شده خوکچه هندی در حمام بافتی با استفاده از ترانسدیوسر ایزومتریک متصل به دستگاه فیزیوگراف استفاده گردید. بدین ترتیب که انقباضات خودبخودی ایلئوم و پاسخ‌های انقباضی برانگیخته توسط استیل‌کولین (M 10)، هیستامین (M 100)، پتاسیم کلراید (mM 10) و تحریک الکتریکی (فرکانس Hz 20، مدت زمان ms 2/0، شدت V130)، قبل و بعد از افزودن تیموکینون (M 100، 80، 40، 20، 10) ثبت گردید. هم‌چنین به منظور ارزیابی نقش کانال‌های کلسیمی در اثرات مهاری تیموکینون، انقباضات ناشی از تحریک الکتریکی، قبل و بعد از افزودن تیموکینون، ابتدا در محیط عاری از کلسیم و سپس در حضور غلظت‌های تجمعی کلسیم کلراید (mM 2، 1، 4/0، 2/0، 1/0)، ثبت و مقایسه گردید. نتایج: نتایج نشان داد که تیموکینون با حداقل غلظت M 20، ارتفاع انقباضات خودبخودی (01/0p<) و انقباضات ایجاد شده توسط هیستامین و تحریک الکتریکی (05/0p<)، و با حداقل غلظت M 40، ارتفاع انقباضات ناشی از استیل‌کولین (01/0p<) و پتاسیم کلراید (001/0p<) را کاهش داده است. بیشترین اثر مهاری تیموکینون با غلظت M 100 مشاهده شد (001/0p<). علاوه بر این در آزمایش‌های انجام شده در محیط عاری از کلسیم، تیموکینون (M 80) مانع از افزایش ارتفاع پاسخ‌های انقباضی ایلئوم در پاسخ به غلظت‌های افزایشی کلسیم کلراید گردید (001/0p<). نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از این بررسی نشان می‌دهد که تیموکینون دارای اثرات شل‌کنندگی بر روی انقباضات ایلئوم بوده و می‌تواند مسؤول اثرات شل‌کنندگی مشاهده شده از اسانس دانه‌های سیاه‌دانه باشد. هم‌چنین تیموکینون بخشی از این اثر را از طریق مهار کانال‌های کلسیمی و جلوگیری از ورود کلسیم مورد نیاز برای انقباض عضله صاف اعمال می‌کند.
متن کامل [PDF 461 kb]   (2366 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1384/8/30 | پذیرش: 1385/11/3 | انتشار: 1386/6/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb