Radjabian T, Fallah Husseini H, Karami M, Rasooli I, Faghihzadeh S. Effect of Pomegranate Fruit Juice and Seed Oil on Serum Lipid Levels and Atherosclerosis Development in Hypercholesterolemic Rabbits. J. Med. Plants 2008; 7 (25) :93-104
URL:
http://jmp.ir/article-1-538-fa.html
رجبیان طیبه، فلاححسینی حسن، کرمی منیژه، رسولی ایرج، فقیهزاده سقراط. بررسی اثر آب میوه و روغن دانه انار بر تراز لیپیدهای سرم خون و پیشرفت آترواسکلروز در خرگوشهای هایپرکلسترولمی. فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 7 (25) :93-104
URL: http://jmp.ir/article-1-538-fa.html
1- استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد ، rajabian@shahed.ac.ir
2- استادیار پژوهشی، گروه فارماکولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد
4- استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد
5- دانشیار، گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (6553 مشاهده)
مقدمه: انار گیاهی بومی ایران و متحمل به خشکی است و به همین علت در ایران عمدتاً در مناطق با آب و هوای کویری به خوبی کشت میشود. مهمترین متابولیتهای میوه انار را پلی فنلها و بویژه پونیکالاژینها تشکیل میدهند که دارای خصوصیات آنتی اکسیدانی قوی هستند. روغن موجود در دانه انار نیز یک فرآورده طبیعی منحصر به فرد و غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع است. هدف: هدف از انجام این طرح بررسی اثر آب میوه و روغن دانه انار بر روی تراز لیپیدهای سرم خون و میزان تشکیل پلاک آترواسکلروز در خرگوشهای هایپرکلسترولمی بود. روش بررسی: 42 سر خرگوش نر از نژاد نیوزیلند با وزن 7/1 الی 2 کیلوگرم در شرایط محیطی مشابه در 6 گروه 7 تایی به طور تصادفی تقسیمبندی شدند. 5 گروه آزمایشی با رژیم غذایی حاوی 1 درصد کلسترول و یک گروه با غذای معمولی حیوانخانه به مدت 2 ماه تیمار شدند. در شروع بررسی به غذای 4 گروه آزمایشی دوزهای مختلف (1 و 2 درصد) آب میوه انار و روغن دانه اضافه شد و یک گروه به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. بعد از 2 ماه و در پایان دوره آزمایش میزان لیپوپروتئینها و تری گلیسرید سرم خون آنها اندازهگیری شد. سپس حیوانات کشته شده و میزان تشکیل پلاک آترواسکلروز در شریانهای آئورت آنها به روش پلانیمتری اندازهگیری شد. تفاوت بین گروهها درتیمارهای مختلف برای پارامترهای مورد آزمون در سطح معنی داری 05/0p< مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: تجویز آب میوه و روغن دانه در دوزهای استفاده شده هیچگونه اثر معنیداری بر کاهش تراز لیپوپروتئینهای خون حیوانات تیمار شده در مقایسه با گروه کنترل نداشت، اما بررسیهای مورفولوژیکی و مورفومتری نشان داد که پیشرفت آترواسکلروز در شریانهای آئورت خرگوشهای گروههای تیمار شده با آب میوه و روغن دانه انار در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنیداری کاهش یافته است. نتیجهگیری: تجویز آب میوه و روغن دانه انار اگرچه سبب کاهش تراز لپیدهای سرم خون حیوانات هایپروکلسترولمی نمیشود، اما مانع پیشرفت پلاک آترواسکلروز در شریان آئورت آنها میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1385/12/9 | پذیرش: 1386/5/11 | انتشار: 1387/2/29