سال 20، شماره 78 - ( English 1400 )                   سال 20 شماره 78 صفحات 58-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 95–01–05–11,993


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mosleh G, Badr P, Azadi A, Afsari Sardari F, Iraji A, Khademian S, et al . Quality control of Rosa × damascena flowers from Layzangan of Fars province in Iran. J. Med. Plants. 2021; 20 (78) :48-58
URL: http://jmp.ir/article-1-3057-fa.html
مصلح غزاله، بدر پرمیس، آزادی امیر، افسری سرداری فروغ، ایرجی آیدا، خادمیان صدیقه، و همکاران.. کنترل کیفیت گل محمدی (Rosa × damascena) منطقه لایزنگان استان فارس (ایران). فصلنامه گياهان دارویی. 1400; 20 (78) :58-48

URL: http://jmp.ir/article-1-3057-fa.html


1- مرکز رشد فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز رشد فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران و مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران، شیراز، ایران
3- گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- گروه داروسازی سنتی، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- مرکز تحقیقات شیمی دارویی و گیاهی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
6- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
7- مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران، شیراز، ایران و گروه داروسازی سنتی، دانشکده داروسازی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، mohaghegh@sums.ac.ir
چکیده:   (540 مشاهده)
مقدمه: گل محمدی با نام علمی Rosa × damascena Herrm. گیاه دارویی بسیار شناخته شده از خانواده گل سرخ می‌باشد. بر اساس متون نگاشته شده، منشأ کشت گل محمدی، در دره لایزنگان منطقه داراب از استان فارس در ایران است. هدف: در این مطالعه، کنترل کیفیت و استانداردسازی گل محمدی لایزنگان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: آنالیز بافت‌شناسی، فیزیکوشیمیایی و فلزات سنگین و همچنین کروماتوگرافی اثر انگشت شامل MS-GC و تجزیه و تحلیل HPLC مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: طبق مشاهدات میکروسکوپی، تریکوم‌های ترشحی و ساده در کاسبرگ، کریستال‌های رزت شکل در تخمک و دانه گرده سه وجهی از ویژگی‌های اصلی گل محمدی بودند. نتایج آنالیز فلزات سنگین نشان داد که مقادیر روی (ppm 82/5)، مس (ppm 4/02)، سرب (ppm 0/11) و کادمیم (یافت نشد) کمتر از حداکثر مقدار مجاز تعیین شده بود. اسانس گلبرگ‌های تازه گل‌ها به کمک تقطیر با آب استخراج و ترکیب شیمیایی آن با روش کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی شناسایی شد. تعداد 23 جزء بیانگر 98/66 درصد از کل ترکیبات اسانس مشخص شد. سیترونلول (41/44 درصد)، نونادکان (16/44 درصد) و هنیکوزان (10/58 درصد) از ترکیبات اصلی اسانس بودند. بر اساس آنالیز HPLC میزان کوئرستین 7300/5 میکروگرم در هر گرم گلبرگ خشک اندازه‌گیری شد. نتیجه‌گیری: اسانس گل محمدی لایزنگان غنی از ترکیب سیترونلول است. ویژگی‌های تشخیصی ارائه شده در این مطالعه می‌تواند به کنترل کیفی بهتر و استانداردسازی نمونه‌های گل محمدی کمک کند. همچنین می‌تواند اطلاعاتی را برای تأیید اعتبار نمونه‌های مجهول و همچنین تشخیص موارد تقلبی فراهم نماید.
متن کامل [PDF 895 kb]   (298 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1399/11/28 | پذیرش: 1400/2/20 | انتشار: 1400/3/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb