1- استاديار 1- استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان ، h.madani@sci.ui.ac.ir 2- دانشيار 2- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان 3- دانشيار 3- دانشیار، گروه بیوشیمی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان 4- كارشناس ارشد 4- کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان
چکیده: (2878 مشاهده)
مقدمه: ترکیبات پلیفنلی گیاهی از جمله فلاونوییدها نقش مهمی در درمان بسیاری از بیماریها دارند. همچنین برخی از این ترکیبات دارای اثرات حفاظت کنندگی بر کبد میباشند.
هدف: در این مطالعه اثر حفاظتی عصاره پلیفنلی کاسنی و خارمریم (به عنوان شاهد مثبت) در برابر آسیب اکسیداتیو سلولهای کبدی، ایجاد شده توسط تیواستامید بر روی موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: عصاره با دوز 25 میلیگرم بر کیلوگرم و تیواستامید با دوز 50 میلیگرم بر کیلوگرم به صورت درون صفاقی تزریق شد. میزان فعالیت آمینوترانسفرازهای سرمی SGOT و SGPT، آلکالین فسفاتاز و بیلیروبین برای بررسی عملکرد عصاره در برابر آسیب حاصل از تیواستامید بر روی کبد اندازهگیری شد.
یافتهها: کاهش معنیدار میزان فعالیت آمینوترانسفرازها، آلکالین فسفاتاز و بیلیروبین در گروههایی که عصاره خارمریم و کاسنی را همراه با تیواستامید دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه تیمار شده با تیواستامید مشاهده گردید (05/0 p<). میزان سدیم، پتاسیم و درصد وزنی کبد در بین گروه های مختلف تفاوت معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشاندهنده اثر حفاظتی عصارهها بر سلولهای کبدی میباشد. با توجه به این نکته که ترکیبات فلاونوییدی دارای اثر حفاظتی و آنتیاکسیدانی هستند میتوان اثر حفاظتی عصاره خارمریم و کاسنی را به وجود این ترکیبات نسبت داد.
Madani H, Asgary S, Naderi G, Talebolhoseini M. Hepatoprotective effect of Chichorium intybus L. on liver toxicity in rat. JMP. 2006; 1 (17) :32-38 URL: http://jmp.ir/article-1-679-fa.html
مدنی حسین، عسگری صدیقه، نادری غلامعلی، طالبالحسینی ملیحه. بررسی اثر حفاظتی عصاره پلی فنلی گیاه کاسنی بر مسمومیت کبدی موش صحرایی. فصلنامه گياهان دارويي. 1384; 1 (17) :32-38