سال 6، شماره 23 - ( 6-1386 )                   سال 6 شماره 23 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanloo T, Hajnajari H. Reviow on Jojoba (Simmondsia chinensis (Link) Sch.) Oil. J. Med. Plants 2007; 6 (23) :1-14
URL: http://jmp.ir/article-1-580-fa.html
حسنلو طاهره، حاج‌نجاری حسن. مروری بر ویژگی‌های روغن جوجوبا (Simmondsia chinensis (Link) Schneider). فصلنامه گياهان دارویی 1386; 6 (23) :14-1

URL: http://jmp.ir/article-1-580-fa.html


1- استادیار پژوهشی، بخش فیزیولوژی و پروتئومیکس، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج ، thasanloo@abrii.ac.ir
2- استادیار پژوهشی، بخش باغبانی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
چکیده:   (5288 مشاهده)
جوجوبا درختچه‌ای دو پایه است که به طور خودرو در صحرای سونوران در جنوب غربی آمریکا، باهاما در کالیفرنیا و شمال غربی مکزیک می‌روید. میوه جوجوبا یک کپسول سبز بیضوی بلند است که حاوی یک تا سه عدد بذر است و حدود 50 درصد از وزن دانه‌ها را روغن (موم) بی‌رنگ و بی‌بوی ویژه‌ای تشکیل می‌دهد که در سلسله گیاهان منحصر به فرد است و درصنایع مختلفی استفاده می‌شود. روغن این گیاه عمدتاً در آمریکا تولید می‌شود که با قیمت‌ خوبی به فروش می‌رسد. ایندکس ویسکوزیته این روغن بالاتر از روغن پترولئوم است بنابراین می‌توان از آن در دما و فشار زیاد استفاده کرد. پایداری این روغن باعث شده که امروزه علاوه بر صنایع بهداشتی و آرایشی در صنایع الکترونیک نیز استفاده شود. چون روغن جوجوبا حاوی هیچ کلسترول و تری‌گلیسریدی نیست و با مسیر متابولیکی نرمال شکسته نمی‌شود از آن‌ می‌توان به عنوان یک روغن با کالری پایین استفاده کرد. این روغن به عنوان یک ضدکف در صنایع آنتی‌بیوتیک سازی نیز استفاده می‌شود. سایر ویژگی‌های این روغن باعث شده که در صنایع دیگری مثل شمع‌سازی، ساخت شوینده‌ها و چرم‌سازی نیز استفاده گردد. با توجه به قدرت سازش بالای این گیاه به شرایط خشک، مقاومت به کم آبی و شوری خاک و وجود نواحی غیر حاصلخیزی در مناطق خشک و کم آب در سراسر دنیا از جمله در مناطق جنوبی ایران، کشت چنین گونه‌های گیاهی مقاوم به خشکی و شوری ساده‌ترین و کم هزینه‌ترین راه استفاده از این گونه خاک‌ها و تولید محصولات ارزشمند به شمار می‌آید.
واژه‌های کلیدی: جوجوبا، روغن، بذر
متن کامل [PDF 528 kb]   (1872 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: گياهان دارویی
دریافت: 1384/9/25 | پذیرش: 1385/10/13 | انتشار: 1386/6/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb