[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) ::
جلد 1 شماره 41 و S8 صفحات 127-140 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) در سامانه روغن خام سویا
محمد طاهانژاد1، محسن برزگر* 2، محمدعلی سحری1، حسنعلی نقدی‌بادی3
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس ، mbb@modares.ac.ir
3- گروه پژوهشی کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
چکیده:   (3757 مشاهده)

  مقدمه : امروزه بررسی امکان جایگزینی بسیاری از افزودنی‌های شیمیایی همچون ضداکساینده‌های سنتزی با ترکیبات مؤثره‌ی گیاهان دارویی مورد توجه محققین قرار گرفته است.

  هدف : تعیین اجزای اصلی اسانس اسطوخودوس، ارزیابی فعالیت ضداکسایشی و قدرت ضدرادیکالی این اسانس با آزمون‌های DPPH° ، + ABTS° و بی‌رنگ شدن بتاکاروتن و نهایتاً، تعیین اثر ضداکسایشی آن در روغن خام سویا از اهداف این تحقیق است.

  روش بررسی : اجزای اسانس با GC/MS شناسایی شدند. فعالیت ضدرادیکالی اسانس مذکور با استفاده از روش‌های مختلف بررسی و در ادامه فعالیت ضداکسایشی اسانس در روغن خام سویا به روش آزمون آون مطالعه شد.

  نتایج: 6 ترکیب عمده اسانس، لینالول (89/27 درصد)، کامفور (82/10 درصد)، 1 و 8 سین‌اُل (05/9 درصد)، لینالول‌استات (86/8 درصد)، بورن‌اُل (29/7 درصد) و آلفا ترپین‌اُل (04/5 درصد) بود. EC50 ‌اسانس اسطوخودوس 58/1 ± 54/35 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر محاسبه شد. در آزمون ABTS°+ ، بیشترین فعالیت ضداکسایشی مربوط به غلظت 40 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر اسانس بود. در آزمون بی‌رنگ شدن بتاکاروتن، بیشترین فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس مربوط به غلظت 10 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر آن‌ بود که 4/54 درصد بازدارندگی از خود نشان داد. در آزمون آون، اسانس توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه‌ی اکسیداسیون، در روغن سویای خام را در سطح غلظتی 8/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر که تقریباً معادل با ضداکساینده‌ی‌ شیمیایی BHA در سطح غلظتی 2/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر است، داشت.

نتیجه‌گیری : اسانس اسطوخودوس دارای فعالیت ضدرادیکالی می‌باشد و با انجام آزمایش‌های تکمیلی می‌توان از آن به عنوان ضداکساینده طبیعی در مواد غذایی، به ویژه حاوی روغن‌های خوراکی، استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: اسطوخودوس، فعالیت ضدرادیکالی، فعالیت ضداکسایشی، بی‌رنگ شدن بتاکاروتن، روغن سویا
متن کامل [PDF 618 kb]   (1122 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taha Nejad M, Barzegar M, Sahari M, Naghdi Badi H. Evaluation of Antioxidant Activity of Lavandula angustifolia Essential Oil in Crude Soybean Oil System. JMP. 2012; 1 (41) :127-140
URL: http://jmp.ir/article-1-482-fa.html

طاهانژاد محمد، برزگر محسن، سحری محمدعلی، نقدی‌بادی حسنعلی. ارزیابی فعالیت ضداکسایشی اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) در سامانه روغن خام سویا. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 1 (41) :127-140

URL: http://jmp.ir/article-1-482-fa.html



دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3792