[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) ::
جلد 4 شماره 16 صفحات 56-61 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر عصاره‌های فلاونوییدی میوه و برگ گیاه پنج انگشت (Vitex agnus – castus L.) بر تغییرات میزان سرمی هورمون پرولاکتین در موش‌های صحرایی ماده
محمد آزادبخت* 1، امین‌ا… بهاءالدینی2، سیده مریم شوریده ضیابری3، علی ناصرزاده3
1- دانشيار 1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، Azadbakhtm@yahoo.com
2- استاديار 2- استادیار، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
3- كارشناس ارشد 3- کارشناس ارشد، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
چکیده:   (2898 مشاهده)
مقدمه: گیاه پنج‌انگشت (Vitex agnus – castus L.) از خانواده شاه‌پسند (Verbenaceae) از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده که از آن در مواردی مثل کاهش میل جنسی و افزایش دادن میزان شیر استفاده می‌کرده‌اند. در این تحقیق اثر عصاره میوه و برگ این گیاه بر میزان سرمی هورمون پرولاکتین بررسی شده است. روش بررسی: عصاره به روش خوراندن، در دوران پرواستروس و شیردهی به موش‌های صحرایی ماده تجویز شده است. گروه‌های شاهد مربوط به هر دوران، به جای عصاره آب مقطر دریافت کرده‌اند. برای تهیه نمونه خونی از هر موش در مراحل تعیین شده (پرواستروس و روز سوم شیردهی) حیوان با استنشاق اتر بیهوش شده و پس از برداشت مقدار لازم خون از قلب آن کشته می‌شد. سرم خون نمونه‌های بالا به وسیله سانتریفوژ جدا شده و برای اندازه‌گیری میزان هورمون پرولاکتین سرم به روش رادیوایمنواسی (RIA) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آماری به دست آمده به وسیله آنالیز واریانس یگانه و چندگانه و آزمون آماری LSD با در نظر گرفتن 05/0 p < مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان می‌دهند که دوزهای mg/kg/day 70 و 10 عصاره میوه و دوز mg/day 10 عصاره برگ باعث کاهش میزان پرولاکتین در دوره پرواستروس شده ولی دوز mg/kg/day 70 عصاره برگ باعث افزایش پرولاکتین در دوره پرواستروس شده است. از طرفی هر دو دوز و هر دو عصاره باعث افزایش معنی‌دار میزان پرولاکتین در دوره شیردهی نسبت به گروه شاهد شده‌اند. افزایش میزان پرولاکتین توسط عصاره میوه در دوران شیردهی با دوز mg/kg/day 70 بیشتر از دوز mg/kg/day 10 بوده است. از طرفی در مقایسه عصاره‌های برگ و میوه و همچنین مقایسه دوزهای mg/kg/day 70 و 10 عصاره میوه با دوز mg/kg/day 70 در دوره شیردهی باعث بیشترین افزایش در میزان سرمی پرولاکتین شده است. نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق با مطالب موجود در طب سنتی در مورد گیاه پنج‌انگشت مبنی بر اینکه این گیاه باعث افزایش شیر می‌شود ممکن است همخوانی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: پنج‌انگشت، پرولاکتین، شیردهی، پرواستروس
متن کامل [PDF 140 kb]   (1069 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكوگنوزي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azadbakht M, Baheddini A, Shorideh S M, Naserzadeh A. Effect of Vitex agnus - castus L. leaf and fruit flavonoidal extracts on serum prolactin concentration. JMP. 2005; 4 (16) :56-61
URL: http://jmp.ir/article-1-690-fa.html

آزادبخت محمد، بهاءالدینی امین‌ا…، شوریده ضیابری سیده مریم، ناصرزاده علی. بررسی تاثیر عصاره‌های فلاونوییدی میوه و برگ گیاه پنج انگشت (Vitex agnus – castus L.) بر تغییرات میزان سرمی هورمون پرولاکتین در موش‌های صحرایی ماده. فصلنامه گياهان دارويي. 1384; 4 (16) :56-61

URL: http://jmp.ir/article-1-690-fa.html



دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742