[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) ::
جلد 4 شماره 16 صفحات 48-55 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر روغن فرار آویشن شیرازی بر روی احتمال رشد باسیلوس سرئوس در محیط آبگوشتقلب و مغز
افشین آخوندزاده‌بستی* 1، علی میثاقی2، سیامک غیبی3
1- دانشيار 1- دانشیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران ، aakhond@ut.ac.ir
2- استاديار 2- استادیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران
3- دستيار بهداشت مواد غذايي 3- دستیار بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران
چکیده:   (2187 مشاهده)
مقدمه: توجه و علاقه فزاینده به جایگزینی نگهدارنده‌های شیمیایی (ضدمیکربی و ضداکسیداسیون) با انواع طبیعی، موجب مطالعات زیادی در مورد منابع گیاهی و جستجوی انواع عصاره‌ها و اسانس‌های گیاهی شده است، تا بتوان جایگزینی مناسب و طبیعی برای نگهدارنده‌های شیمیایی پیدا نمود. برای اثبات کاربرد اثرات نگهدارندگی (ضد میکروبی) انواع اسانس‌های گیاهی، مطالعه اثرات آنها بر روی عوامل میکربی بیماری‌زا و فساد مواد غذایی، ابتدا در مدل‌های آزمایشگاهی و سپس در مدل‌های غذایی‌ لازم و ضروری می‌باشد. هدف: در این مطالعه، اثرات اسانس آویشن شیرازی بر روی لگاریتم درصد احتمال رشد1 باسیلوس سرئوس2 در یک محیط آبگوشت قلب و مغز3 متأثر از غلظت‌های مختلف (صفر، 005/0، 015/0، 03/0 و 045/0درصد) اسانس آویشن شیرازی4 در طی 43 روز نگهداری در درجات حرارت نگهداری، 30، 20 و10 درجه سانتی‌گراد مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: توصیفی نتایج: لگاریتم درصد احتمال رشد باسیلوس سرئوس به طور معنی‌داری (05/0p <، آنالیز واریانس) تحت تاثیر غلظت‌های مختلف اسانس، درجه حرارت نگهداری و اثرات تداخلی آنها قرار گرفت. به طوری‌که حداکثر لگاریتم درصد احتمال رشد (و روز رسیدن به این حداکثر رشد) در غلظت صفر درصد اسانس در درجات حرارت 30، 20 و10 درجه سانتی‌گراد به ترتیب (1) 46/1، (3) 46/1 و (28) 15/0 بود. در حالیکه در غلظت 005/0، 015/0، 03/0 و 045/0 درصد اسانس در سه درجه مورد مطالعه به ترتیب (1) 46/1، (3) 46/1 و (22) 54/3- ؛ (1) 46/1، (10) 46/1 و (25) 85/3-؛ (16) 46/1، (16) 46/1 و (43<) 54/4- و (13) 15/0، (7) 85/1- و (43<) 54/4- بود. نتیجه‌گیری: بر طبق نتایج به دست آمده، لگاریتم درصد احتمال رشد باسیلوس سرئوس با اندک افزایش غلظت اسانس کاهش پیدا کرد و اسانس مورد نظر در غلظت‌های اندک مورد مطالعه، دارای اثر جلوگیری از رشد معنی‌داری (05/0p <) بود که این اثر با کاهش درجه حرارت نگهداری به طور معنی‌داری (05/0p<) نیز افزایش پیدا کرد به طوری‌که توقف کامل رشد (لگاریتم درصد احتمال رشد برابر 54/4-) در طی 43 روز مطالعه در غلظت 03/0 و 045/0 درصد اسانس در 10 سانتی‌گراد به دست آمد.
واژه‌های کلیدی: اسانس آویشن شیرازی، باسیلوس سرئوس، لگاریتم درصد احتمال رشد
متن کامل [PDF 218 kb]   (699 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كنترل غذا و دارو
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Basti A, Misaghi A, Ghaibee S. Effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil on probability of growth initiation of Bacillus cereus in brain heart infusion broth. JMP. 2005; 4 (16) :48-55
URL: http://jmp.ir/article-1-689-fa.html

آخوندزاده‌بستی افشین، میثاقی علی، غیبی سیامک. اثر روغن فرار آویشن شیرازی بر روی احتمال رشد باسیلوس سرئوس در محیط آبگوشتقلب و مغز. فصلنامه گياهان دارويي. 1384; 4 (16) :48-55

URL: http://jmp.ir/article-1-689-fa.html



دوره 4، شماره 16 - ( 9-1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3708