Basti A, Misaghi A, Ghaibee S. Effect of
Zataria multiflora Boiss. essential oil on probability of growth initiation of
Bacillus cereus in brain heart infusion broth. J. Med. Plants 2005; 4 (16) :48-55
URL:
http://jmp.ir/article-1-689-fa.html
آخوندزادهبستی افشین، میثاقی علی، غیبی سیامک. اثر روغن فرار آویشن شیرازی بر روی احتمال رشد باسیلوس سرئوس در محیط آبگوشت قلب و مغز. فصلنامه گياهان دارویی. 1384; 4 (16) :48-55
URL: http://jmp.ir/article-1-689-fa.html
1- دانشیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران ، aakhond@ut.ac.ir
2- استادیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران
3- دستیار بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی تهران
چکیده: (5390 مشاهده)
مقدمه: توجه و علاقه فزاینده به جایگزینی نگهدارندههای شیمیایی (ضدمیکربی و ضداکسیداسیون) با انواع طبیعی، موجب مطالعات زیادی در مورد منابع گیاهی و جستجوی انواع عصارهها و اسانسهای گیاهی شده است، تا بتوان جایگزینی مناسب و طبیعی برای نگهدارندههای شیمیایی پیدا نمود. برای اثبات کاربرد اثرات نگهدارندگی (ضد میکروبی) انواع اسانسهای گیاهی، مطالعه اثرات آنها بر روی عوامل میکربی بیماریزا و فساد مواد غذایی، ابتدا در مدلهای آزمایشگاهی و سپس در مدلهای غذایی لازم و ضروری میباشد. هدف: در این مطالعه، اثرات اسانس آویشن شیرازی بر روی لگاریتم درصد احتمال رشد1 باسیلوس سرئوس2 در یک محیط آبگوشت قلب و مغز3 متأثر از غلظتهای مختلف (صفر، 005/0، 015/0، 03/0 و 045/0درصد) اسانس آویشن شیرازی4 در طی 43 روز نگهداری در درجات حرارت نگهداری، 30، 20 و10 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: توصیفی نتایج: لگاریتم درصد احتمال رشد باسیلوس سرئوس به طور معنیداری (05/0p <، آنالیز واریانس) تحت تاثیر غلظتهای مختلف اسانس، درجه حرارت نگهداری و اثرات تداخلی آنها قرار گرفت. به طوریکه حداکثر لگاریتم درصد احتمال رشد (و روز رسیدن به این حداکثر رشد) در غلظت صفر درصد اسانس در درجات حرارت 30، 20 و10 درجه سانتیگراد به ترتیب (1) 46/1، (3) 46/1 و (28) 15/0 بود. در حالیکه در غلظت 005/0، 015/0، 03/0 و 045/0 درصد اسانس در سه درجه مورد مطالعه به ترتیب (1) 46/1، (3) 46/1 و (22) 54/3- ؛ (1) 46/1، (10) 46/1 و (25) 85/3-؛ (16) 46/1، (16) 46/1 و (43<) 54/4- و (13) 15/0، (7) 85/1- و (43<) 54/4- بود. نتیجهگیری: بر طبق نتایج به دست آمده، لگاریتم درصد احتمال رشد باسیلوس سرئوس با اندک افزایش غلظت اسانس کاهش پیدا کرد و اسانس مورد نظر در غلظتهای اندک مورد مطالعه، دارای اثر جلوگیری از رشد معنیداری (05/0p <) بود که این اثر با کاهش درجه حرارت نگهداری به طور معنیداری (05/0p<) نیز افزایش پیدا کرد به طوریکه توقف کامل رشد (لگاریتم درصد احتمال رشد برابر 54/4-) در طی 43 روز مطالعه در غلظت 03/0 و 045/0 درصد اسانس در 10 سانتیگراد به دست آمد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1383/2/16 | پذیرش: 1384/5/30 | انتشار: 1384/11/1