[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 18 - ( 3-1385 ) ::
جلد 2 شماره 18 صفحات 17-22 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر ارتفاع بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن کوهی (مطالعه موردی منطقه دماوند، زیرحوضه دریاچه تار)
امیرحسین جمشیدی1، منصوره امین‌زاده* 2، حسین آذرنیوند3، مهدی عابدی4
1- استاديار 1- استادیار پژوهش فارماکوگنوزی و عضو هیأت علمی معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
2- کارشناس ارشد 2- کارشناس ارشد، اداره کل منابع طبیعی استان تهران ، aminzadeh_391@yahoo.com
3- استاديار 3- استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4- کارشناس ارشد 4- کارشناس ارشد، دانشگاه تربیت مدرس نور
چکیده:   (3704 مشاهده)
مقدمه: یکی از گونه‌های گیاهی ارزشمند که عمدتاً در ارتفاعات کوهستانی رویش دارد گیاهی است به نام Thymus kotschyanus متعلق به خانواده لامیاسه، گونه‌های این تیره تقریباً در سراسر جهان پراکنده‌اند و به طور خاصی در مناطق مدیترانه‌ای تجمع دارند و آویشن کوهی از جمله گیاهان اصلی رویش‌های مدیترانه‌ای می‌باشد. از جمله خصوصیات بتانیکی آن، گیاهی است چوبی، کوتاه قد، کپه‌ای یا علفی چندساله با قاعده چوبی که مقوی معده، نیرودهنده، ضدتشنج، ضدنفخ، ضدسرفه، آرام‌بخش، ضدروماتیسم، ضدباکتری، ضد انگل و قارچ، ضد ویروس ایدز و جلوگیری از سرطان شناخته شده است. اسانس آن عمدتاً در صنایع غذایی، داروسازی، بهداشتی و آرایشی، زنبورداری و تجارت مورد استفاده قرارگرفته است و دارای خواص ضد میکروبی قوی می‌باشد. روش بررسی: به منظور بررسی کمی وکیفی اسانس این گیاه در سه ارتفاع1، نمونه‌های مناسب از گیاه مذکور انتخاب و سپس ترکیبات اسانس در سه ارتفاع توسط دستگاه GC/MS، مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: با توجه به نتایج حاصله مشخص شد که میزان درصد اسانس بین 95/0 – 87/1 درصد و بازده آن 23/1 درصد می‌باشد و این میزان اسانس بالا در صنعت داروسازی بسیار حایز اهمیت می‌باشد. به طورکلی در سه ارتفاع مختلف 37 ترکیب شناسایی شد که مهمترین مواد موثر، کارواکرول (82/60 - 05/82 درصد) و تیمول (56/1- 94/13 درصد) می‌باشد نتیجه‌گیری: باتوجه به اینکه ارزش دارویی اسانس آویشن به درصد تیمول و کارواکرول آن بستگی دارد در این تحقیق مشاهده شد که اسانس گیاه فوق دارای درصد بالایی از فاکتورهای مذکور می‌باشد و می‌توان نتیجه گرفت که بهترین محل رویش این گیاه برای حصول بهترین عملکرد کیفیت و کمیت اسانس ارتفاع 2400 می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: Thymus kotschyanus، اسانس، کارواکرول، تیمول
متن کامل [PDF 233 kb]   (1326 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گياهان دارويي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jamshidi A, Aminzadeh M, Azarnivand H, Abedi M. Effect of evaluation for quality and quantity of essential oil Thymus kotschyanus (Damavand – Tar). JMP. 2006; 2 (18) :17-22
URL: http://jmp.ir/article-1-667-fa.html

جمشیدی امیرحسین، امین‌زاده منصوره، آذرنیوند حسین، عابدی مهدی. تاثیر ارتفاع بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن کوهی (مطالعه موردی منطقه دماوند، زیرحوضه دریاچه تار). فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 2 (18) :17-22

URL: http://jmp.ir/article-1-667-fa.html



دوره 2، شماره 18 - ( 3-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3705