Mojab F, Vahidi H, Nickavar B, Kamali-nejad M. Chemical Components of Essential Oil and Antimicrobial Effects of Rhizomes from
Cyperus rotundus L.. J. Med. Plants 2009; 8 (32) :91-97
URL:
http://jmp.ir/article-1-352-fa.html
مجاب فراز، وحیدی حسین، نیکآور بهمن، کمالینژاد محمد. بررسی مواد تشکیلدهنده اسانس و اثرات ضدمیکروبی ریزوم گیاه
Cyperus rotundus L.. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (32) :91-97
URL: http://jmp.ir/article-1-352-fa.html
1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی و فارماکوبیوتکنولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ، sfmojab@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
3- کارشناس آزمایشگاه، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
چکیده: (7420 مشاهده)
مقدمه: گیاه Cyperus rotundus L. از خانواده Cyperaceae، با نامهای فارسی (عربی) اویار سلام و سُعد کوفی در بیشتر نقاط ایران میروید. از ریشه گیاه سعد کوفی مواد و آثار فارماکولوژیک مختلفی گزارش شدهاند. در حال حاضر ریشهها و ریزومهای این گیاه به صورت ترکیب با سایر گیاهان به منظور تقویت اعصاب و ضدنفخ به کار میرود. در مورد بررسی اسانس حاصل از ریزومهای این گیاه در کشورهای دیگر تحقیق شده که آلفا- سیپرون یا سیپرن را به عنوان ماده عمده معرفی کردهاند. هدف: تا آنجا که ما بررسی کردهایم، اسانس ریزوم و اثرات ضدمیکروبی نمونه ایرانی گیاه مذکور تاکنون بررسی نشده است. هدف از این پژوهش آنالیز اسانس و بررسی اثرات ضدمیکروبی ریزوم های این گیاه میباشد. روش بررسی: ریزوم گیاه سُعد کوفی در خرداد 1386 از عطاریهای شهر تهران خریداری و با روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. برای آنالیز اسانس از روش GC/MSاستفاده شد. جهت بررسی اثرات ضدمیکروبی، عصاره متانولی ریزومها با اسباب سوکسله استخراج شد. میکروبهای مورد استفاده در این پژوهش باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، میکروکوکوس لوتئوس، سالمونلا و اشریشیا کولی، و قارچهای آسپرژیلوس نایجر و کلادوسپوریوم هرباسیوم بودند. اثر ضدمیکروبی به روش دیسک کاغذی (انتشار در آگار) و محاسبه هاله عدم رشد انجام شد. نتایج: بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره ریزوم گیاه C. rotundus نشان میدهد که رقتهای مختلف آن اثری روی سالمونلا، اشریشیا کولی، آسپرژیلوس نایجر و کلادوسپوریوم هرباسیوم ندارد و تنها روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و میکروکوکوس لوتئوس موثر میباشد. ترکیبات عمده اسانس آن را سسکوییترپنها تشکیل میدهند (0/82 درصد) که در بین آنها آلفا- سیپرون 0/32 درصد و اسپاتولنول، 0/11 درصد میباشند. 8/8 درصد ترکیبات شناسایی شده نیز از گروه مونوترپنوئیدها میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1387/4/16 | پذیرش: 1388/2/5 | انتشار: 1388/9/29