سال 19، شماره 76 - ( English 1399 )                   سال 19 شماره 76 صفحات 21-35 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kuhkheil A, Naghdi Badi H, Mehrafarin A, Abdossi V. Phytochemical and morpho-physiological variations in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) populations of Taleghan region in Iran. J. Med. Plants. 2020; 19 (76) :21-35
URL: http://jmp.ir/article-1-2100-fa.html
کوه‎خیل علی، نقدی بادی حسنعلی، مهرآفرین علی، عبدوسی وحید. تنوع فیتوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی جمعیت‎های سنجدتلخ در منطقه طالقان، ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1399; 19 (76) :21-35

URL: http://jmp.ir/article-1-2100-fa.html


1- Department of Horticulture, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2- Medicinal Plants Research Centre, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
3- Medicinal Plants Research Centre, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran ، A.Mehrafarin@gmail.com
چکیده:   (702 مشاهده)
مقدمه: سنجدتلخ درختچه‌ای خاردار متعلق به خانواده سنجدیان با توانایی تثبیت نیتروژن در خاک می‌باشد. هدف: در این مطالعه، خصوصیات فیتوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی در جمعیت‌های وحشی سنجدتلخ طی دو سال متوالی در منطقه طالقان در ایران مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: برخی از خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی در برخی از اندام‌های مختلف بوته‌ها اندازه‌گیری شد. همچنین، برخی از آنالیزهای فیتوشیمیایی برای پالپ میوه (با استفاده از روش اسپکتروفتومتری) و محتوای روغن دانه انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که جمعیت‌های مختلف سنجدتلخ در بسیاری از خصوصیات اصلی مورفوفیزیولوژیکی و تمام خصوصیات فیتوشیمیایی برگ و میوه‌های گیاهان در دو سال مورد مطالعه طی فصول رشد در سطوح آماری یک و پنج درصد تفاوت معنی‌داری داشتند. بیشترین و کمترین مقدار برخی از خصوصیات مهم میوه از 16/02 تا 48/55 میلی‌گرم بر گرم فنل کل (جوستان-بزج)، 0/71 تا 1/65 میلی‌گرم بر گرم کاروتنوئید (گیلیارد-فشاندک)، 0/92 تا 2/46 میلی‌گرم بر گرم فلاونوئید (دهدار-شهرک) و 1/37 تا 10 میلی‌گرم بر گرم ویتامین ث (گلیارد-شهرک) محاسبه شد. تجزیه و تحلیل عاملی بر اساس تجزیه به مولفه‌های اصلی نشان داد که سه مولفه اول حدود 76 درصد از کل تنوع در صفات فیتوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیکی جمعیت‌ها را به خود اختصاص داده است. مؤلفه اول توسط اثربخشی مهمترین صفات شامل گلوکز میوه، کل مواد جامد محلول، ویتامین ث و لیکوپن برگ برای ممیزی تنوع جمعیت‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. نتیجه‌گیری: طیف گسترده تنوع جمعیت‌های سنجدتلخ در این منطقه را می‌توان برای انتخاب ژنوتیپ‌های مناسب جهت بهبود و بهره‌برداری دارویی از این گیاه در صنایع دارویی ایران استفاده کرد.
متن کامل [PDF 743 kb]   (316 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1397/1/10 | پذیرش: 1399/4/29 | انتشار: 1399/9/11

فهرست منابع
1. Rosch D, Krumbein A, Mugge C and Kroh LW. Structural investigations of flavonol glycosides from sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace by NMR spectroscopy and HPLC-ESI-MSn. J. Agric. Food Chem. 2004; 52: 4039-4046. [DOI:10.1021/jf0306791]
2. Yang B and Kallio H. Composition and physiological effects of sea buckthorn (Hippophae) lipids. Trends Food Sci. Technol. 2002; 13: 160-167. [DOI:10.1016/S0924-2244(02)00136-X]
3. Eagle D, Zubarev Y and Morsel JT. Sea buckthorn. Research for a promising crop: A look at recent developments in cultivations, breeding, technology, health and environment. Books and Demand Press, Germany. 2014. 208 pages.
4. Arimboor R, Kumar SK and Arumughan C. Simultaneous estimation of phenolic acids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries and leaves. J. Pharm. Biomed Anal. 2008; 47: 31-38. [DOI:10.1016/j.jpba.2007.11.045]
5. Fan J, Ding X and Gu W. Radical scavenging proanthocyanidins from sea buckthorn seed. Food Chem. 2007; 102: 168-177. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.05.049]
6. Pop R, Weesepoel Y, Socaciu C, Pintea A and Vincken JP. Carotenoid composition of berries and leaves from six Romanian Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) varieties, Food Chem. 2014; 147: 1-9. [DOI:10.1016/j.foodchem.2013.09.083]
7. Kallio H, Yang B and Peippo P. Effects of different origins and harvesting time on vitamin C, tocopherols and tocotrienols in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries. J Agric Food Chem. 2002; 50: 6136-6142. [DOI:10.1021/jf020421v]
8. Dong JE, Ma XH, Wei Q, Peng SB and Zhang SC. Effects of growing location on the contents of secondary metabolites in the leaves of four selected superior clones of Eucommia ulmoides. Ind. Crop Prod. 2011; 34: 1607-1614. [DOI:10.1016/j.indcrop.2011.06.007]
9. Beveridge T, Li TS, Oomah BD and Smith A. Sea buckthorn products: manufacture and composition. J. Agric. Food Chem. 1999; 47: 3480-3488. [DOI:10.1021/jf981331m]
10. Sne E, Seglina D, Galoburda R and Krasnova I. Content of phenolic compounds in various sea buckthorn parts. In: Proceedings of the latvian academy of sciences. Section B. Natural, Exact and Applied Sciences. 2013; pp: 411-415. [DOI:10.2478/prolas-2013-0073]
11. Yadav VK, Sah VK, Singh AK and Sharma SK. Variations in morphological and biochemical characters of Seabuckthorn (Hippophae salicifolia D. Don) populations growing in Harsil area of Garhwal Himalaya in India. Tropical Ag. Res. Ext. 2006; 9: 1-7.
12. Barl B, Akhov L, Dunlop D, Jana S and Schroeder WR. Flavonoid content and composition in leaves and berries of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) of different origin. Acta Hortic. 2003; 626: 397-405. [DOI:10.17660/ActaHortic.2003.626.55]
13. Ercisli, S, Orhan E, Ozdemir O and Sengul M. The genotypic effects in the chemical composition and antioxidant activity of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries grown in Turkey. Scientia Hort. 2007; 115: 27-33. [DOI:10.1016/j.scienta.2007.07.004]
14. Heywood VH. The conservation of genetic and chemical diversity in medicinal and aromatic plants. In: Şener B. (eds) Biodiversity. Springer. Biodiversity, 2002; 13-22. [DOI:10.1007/978-1-4419-9242-0_2]
15. Savitree M, Isara P, Nittaya SL and Worapan S. Radical scavenging activity and total phenolic content of medicinal plants used in primary health care. J. Pharm. Sci. 2004; 9(1): 32-35.
16. Makkar HPS. Quantification of tannins in tree foliage. FAO/IAEA Division of Nuclear Techniques in Food and Agriculture. FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria. 2000; 26 p.
17. Zhishen J, Mengcheng T and Jianming W. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chem. 1999; 64 (4): 555-559. [DOI:10.1016/S0308-8146(98)00102-2]
18. Lee HS. Characterization of carotenoids in juice of red navel orange (Cara cara). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001; 49: 2563-2568. [DOI:10.1021/jf001313g]
19. Nagata M and Yamashita I. Simple method for simultaneous determination of chlorophyll and carotenoids in tomato fruit. Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaish. 1992; 39 (10): 925-928. [DOI:10.3136/nskkk1962.39.925]
20. Ipek U, Arslan EI, Obek E, Karatas F and Erulas F A. Determination of vitamin losses and degradation kinetics during composting. Proc. Biochem. 2005; 40: 621-624. [DOI:10.1016/j.procbio.2004.01.050]
21. Dubois M, Giles KA and Hamilton JK. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Anal Chem. 1956; 28: 350-356. [DOI:10.1021/ac60111a017]
22. AOCS. Preparation of methyl esters of fatty acids (7th edition). Official methods and recommended practices of the American oil chemists' society. Champaign: Am. Oil Chem. Soc. 2017; Method Ce 2-66.
23. Sabir SM, Ahmed SD and Lodhi N. Morphological and biochemical variation in Sea buckthorn Hippophae rhamnoides ssp. turkestanica, a multipurpose plant for fragile mountains of Pakistan. South African J. Bot. 2003; 69(4): 587-592. [DOI:10.1016/S0254-6299(15)30299-4]
24. Aras Perk A, Kaya Z and Akkemik U. Hippophae rhamnoides L.: fruit and seed morphology and its taxonomic problems in Turkey. Pak. J. Botany. 2007; 39: 1907-1916.
25. Upadhyay N K, Kumar M S Y and Gupta A. Antioxidant, cytoprotective and antibacterial effects of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves. Food Chem Toxicol. 2010; 48: 3443-3448. [DOI:10.1016/j.fct.2010.09.019]
26. Korekar G, Dolkar P, Singh H, Srivastava RB and Stobdan T. Variability and the genotypic effect on antioxidant activity, total phenolics, carotenoids and ascorbic acid content in seventeen natural populations of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) from trans-Himalaya. LWT-Food Sci Technol. 2014; 55: 157-162. [DOI:10.1016/j.lwt.2013.09.006]
27. Andersson S, Olsson ME, Johansson E and Rumpunen K. Carotenoids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries during ripening and use of pheophytin a as marker of maturity. J. Agric. Food Chem. 2009; 57: 250-258. [DOI:10.1021/jf802599f]
28. Gao X, Ohlander M, Jeppsson N, Bjork L and Trajkovski V. Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonutrients in fruits of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during maturation. J. Agric. Food Chem. 2000; 48: 1485-1490. [DOI:10.1021/jf991072g]
29. Iezzoni AF and Pritts MP. Applications of principal components analysis to horticultural research. Hort. Sci. 1991; 26: 334-338. [DOI:10.21273/HORTSCI.26.4.334]
30. Sezen I, Ercisli S, Cakir O and Koc A. Biodiversity and landscape use of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) in the coruh valley of Turkey. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg. Erwerbs-Obstbau. 2015; 57: 23-28. [DOI:10.1007/s10341-014-0227-1]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb