[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 42 - ( 3-1391 ) ::
جلد 2 شماره 42 صفحات 98-104 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر عصاره‌های الکلی گیاه گزنه (Urtica dioica L.) بر تعدادی باکتری‌های گرم منفی و گرم مثبت
امیر مدرسی چهاردهی* 1، داراه ابراهیم2، شیدا فریضا سلیمان3، فرید ابوالحسنی4
1- دانشجوی دکترای ميکروبيولوژی، آزمایشگاه تحقیقاتی بیوتکنولوژی صنعتی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه ساینز مالزی ، amirmch@yahoo.com
2- استاد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه ساینز مالزی
3- استاديار، آزمایشگاه تحقیقاتی شیمی گیاهی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه ساینز مالزی
4- دانشيار، گروه جنین‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (3529 مشاهده)
مقدمه: گزنه‌(Urtica dioica L.) گیاهی از خانواده Urticaceae که در کشورمان دارای کاربردهای فراوانی در درمان درد مفاصل و سرماخوردگی دارد. گیاه گزنه به فراوانی در شمال ایران و در سایه درختان و نزدیک به نهر آب‌ها یافت می‌شود. هدف: هدف از این تحقیق، بررسی خواص ضد‌میکروبی عصاره‌های الکلی گیاه گزنه بر روی تعدادی از باکتری‌های گرم منفی و مثبت و همچنین مخمر و قارچ (از نوع بیماری‌های پوستی) بود. روش بررسی: این تحقیق به صورت in vitro طراحی شد و از دو روش استخراج به منظور مقایسه و عصاره‌گیری پودر گیاه گزنه استفاده شد. خاصیت ضد‌میکروبی عصاره‌های گزنه ابتدا به روش انتشار پلیت در محیط مولر- هیلتون آگار بررسی شد و حداقل غلظت کشنده (MIC) ‌و مهارکنندگی (MBC) با استفاده از درصد غلظت‌های مختلف عصاره تعیین شد. نتایج: مقایسه عصاره‌های به دست آمده از دو روش استخراج‌گیری نشان داد که روش اول (استفاده از حلال‌های غیرقطبی تا قطبی) تأثیر بیشتری بر روی اثر مهاری رشد میکروب‌ها از جمله باکتری‌ها داشته و غلظت 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در بیشتر عصاره‌ها به طور معنی‌داری توانسته اثر مهار بر روی رشد‌ باکتری‌های گرم مثبت داشته باشد. در این میان حداقل غلظت مهارکنندگی باکتری‌های باسیلوس سرﺋوس، باسیلوس سوبتیلیس و ویبریو پاراهمولایتیکوس به ترتیب 33/8، 33/8 و 13/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. اکثر عصاره‌های گیاهی در این آزمون، اثری بر روی مهار رشد میکروب‌ها نداشتند. نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه نشان از عدم رشد دو باکتری مهم فساد مواد غذایی (Bacillus cereus و‌Vibrio parahaemolyticus) شد و می‌توان چنین نتیجه گرفت که عصاره‌های به دست آمده از روش اول (قطبی به غیرقطبی) کارایی بیشتری نسبت به روش دوم نشان داده است.‌
واژه‌های کلیدی: گزنه، آنتی‌میکروبیال، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی
متن کامل [PDF 310 kb]   (1145 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۱۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Modarresi Chahardehi A, Ibrahim D, Fariza Sulaiman S, Aboulhassani F. Determination of Antimicrobial Activity of Various Extracts of Stinging Nettle (Urtica dioica). JMP. 2012; 2 (42) :98-104
URL: http://jmp.ir/article-1-165-fa.html

مدرسی چهاردهی امیر، ابراهیم داراه، فریضا سلیمان شیدا، ابوالحسنی فرید. بررسی اثر عصاره‌های الکلی گیاه گزنه (Urtica dioica L.) بر تعدادی باکتری‌های گرم منفی و گرم مثبت. فصلنامه گياهان دارويي. 1391; 2 (42) :98-104

URL: http://jmp.ir/article-1-165-fa.html



دوره 2، شماره 42 - ( 3-1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3709