Noorian M, Forghani B, Amini M. A comparative study on the effects of wheat bran and ispaghula on serum lipids and fasting blood sugar in type 2 diabetic patients. J. Med. Plants 2002; 1 (3) :85-89
URL:
http://jmp.ir/article-1-807-fa.html
نوریان مژگان، فرقانی بدرالملوک، امینی مسعود. مقایسه اثرات سبوس گندم و بارهنگ بر قند خون ناشتا و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی نوع 2. فصلنامه گياهان دارویی. 1381; 1 (3) :85-89
URL: http://jmp.ir/article-1-807-fa.html
1- کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، عضو هیات علمی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- کارشناس تغذیه، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان
3- استاد گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، emrc@mui.ac.ir
چکیده: (12884 مشاهده)
در این مطالعه، تأثیر سبوس گندم و بارهنگ بر غلطت قند خون ناشتا و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی نوع 2 بررسی ومقایسه گردیده است. در یک مطالعه به صورت Cross over، وزن و متغیرهای قند خون ناشتا، کلسترول توتال، LDL و HDL در 14 بیمار تحت درمان با رژیم غذایی اندازهگیری شد. سپس بیماران به صورت تصادفی مکمل فیبر (12 گرم سبوس گندم یا بارهنگ) را به مدت 3 هفته به رژیم غذایی خود اضافه نمودند. از بیماران درخواست شد به طور معکوس پس از 10 روز فاصله (Wash-out) میزان 12 گرم بارهنگ (یا سبوس گندم) را به رژیم خود اضافه نمایند و در پایان وزن بیماران کنترل و آزمایش خون ناشتا جهت سنجش مجدد متغیرهای خونی به عمل آمد. فرمهای یادداشت غذایی بیماران با استفاده از جدول ترکیبات غذایی آنالیز شد و برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از تست غیرپارامتری Wilcoxon و برای مقایسه متغیرها قبل و پس از دریافت فیبر از آزمون t زوج استفاده گردید. در این مطالعه 14 بیمار دیابتی نوع 2 که 10 نفر از آنها زن و 4 نفر مرد بودند با محدوده سنی 1± 45 سال وkg/m² 9/1 ± 23= BMI شرکت داشتند. میزان LDL و HDL سرم قبل از مطالعه و بعد از مطالعه تغییر معنیدار داشت. مصرف سبوس گندم سبب افزایش HDL سرم گردید (01/0P< ). همچنین مصرف بارهنگ سبب افزایش HDL (001/0P<) و کاهش LDL (02/0P< ) گردید. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که افزودن منابع فیبرهای غذایی به رژیم بیماران دیابتی، به ویژه اگر بخشی از آن به صورت محلول باشد، باعث کاهش LDL و افزایش HDL سرم میشود و میتواند در اصلاح اختلالات لیپیدهای سرم بیماران دیابتی موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1380/3/21 | پذیرش: 1381/5/29 | انتشار: 1381/6/12