سال 5، شماره 17 - ( 12-1384 )                   سال 5 شماره 17 صفحات 21-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shams Ardekani M, Hadjiakhoondi A, Jamshidi A, Mohammad Rafiee P. Pharmacognosical & Plant tissue culture studies of Achillea millefolium L.. J. Med. Plants. 2006; 5 (17) :21-26
URL: http://jmp.ir/article-1-677-fa.html
شمس‌اردکانی محمدرضا، حاجی‌آخوندی عباس، جمشیدی امیرحسین، محمدرفیعی پروانه. تولید و نگهداری کشت سلولی گیاه Achillea millefolium L. و مقایسه متابولیت‌های تولید شده در کالوس با گیاه کامل. فصلنامه گياهان دارویی. 1384; 5 (17) :21-26

URL: http://jmp.ir/article-1-677-fa.html


1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، shams@ias.ac.ir
2- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- استادیار، گروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- داروساز، محقق
چکیده:   (5238 مشاهده)
مقدمه: گیاه بومادران (Achillea millefolium L.) گیاهی پایا، ایستاده از خانواده کاسنی می‌باشد. این گیاه در نقاط مختلف ایران و جهان می‌روید. گیاه بومادران عمدتاً حاوی اسانس، فلاونویید، آلکالویید و تانن است و دارای خواص درمانی مختلف می‌باشد. با توجه به اهمیت و کاربرد وسیع اسانس گیاه بومادران در زمینه‌های گوناگون دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی تصمیم بر آن شد که کشت سلولی گیاه مورد بررسی قرار گیرد. هدف: هدف از این مطالعه، تولید و نگهداری کالوس از بذر گیاه بومادران، بررسی توانایی کالوس برای تولید متابولیت‌های ثانویه و مقایسه آن با متابولیت‌های تولید شده در گیاه کامل بوده است. روش بررسی: بذرهای گیاه بومادران با قرار گرفتن در محلول‌های استریل کننده، سترون شدند. پس از قرار گرفتن بذرها در محیط آگار 8/0 درصد و تولید دانه رست، قسمت‌های فوقانی دانه‌رست در شرایط کاملاً استریل به محیط کشت MS اتوکلاو شده که دارای مقادیر مشخصی از هورمون‌های گیاهی بود منتقل و جهت رشد و ایجاد کالوس در گرمخانه در دمای 27 - 25 درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. بعد از ایجاد مقادیر لازم از کالوس، عصاره دی‌کلرومتانی کالوس تهیه و به دستگاه GC/MS تزریق گردید. اسانس حاصل از سرشاخه‌های هوایی گیاه کامل هم جهت تعیین ترکیبات موجود به دستگاه GC/MS تزریق شد. یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که بیشترین درصد ترکیبات موجود در اسانس گیاه را آلفا – پینن، بتا – پینن و کاریوفیلن اکساید تشکیل می‌دهند. در مقابل، کالوس هیچ‌گونه ترکیب اسانسی تولید نکرده است. اما بررسی مقدماتی روی عصاره کالوس نشان داد که سلول‌ها، تانن تولید کرده‌اند. نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که کالوس به دست آمده از گیاه بومادران در محیط MS و با هورمون‌های گیاهی فوق نمی‌تواند تولید روغن فرار نماید اما کالوس مزبور توانسته است تانن تولید نماید.
واژه‌های کلیدی: بومادران، کشت بافت، اسانس
متن کامل [PDF 170 kb]   (1942 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بيوتكنولوژی
دریافت: 1393/9/16 | پذیرش: 1393/9/16 | انتشار: 1393/9/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb