مقدمه: گاوزبان گیاه دارویی ارزشمندی است و تولید آن برای تأمین نیازهای صنایع دارویی دارای ارزش بالایی میباشد . بنابراین ، مطالعه تأثیر کودهای زیستی بر عملکرد کمی و کیفی این گیاه ضروری به نظر میرسد.
هدف: بررسی تأثیر کودهای زیستی نیتروژن و فسفر بر ویژگیهای مورفولوژیک، زراعی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی گاوزبان و امکانسنجی جایگزینی کودهای زیستی با کودهای شیمیایی.
روش بررسی: این تحقیق در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، طی سالهای 1389 - 1388 به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای این مطالعه شامل کودهای زیستی در سه سطح شاهد، نیتروکسین و بیوفسفر و کود شیمیایی در سه سطح شاهد (عدم مصرف کود)، 50 درصد و 100 درصد نیاز کودی بودند.
نتایج: کودهای زیستی و شیمیایی و همچنین اثر بر همکنش آنها بر تعداد گل، عملکرد دانه، درصد فنل و همچنین درصد روغن دانه و گامالینولنیک اسید آن تأثیر معنیداری داشتند. کودهای شیمیایی و زیستی به طور معنیداری سبب افزایش صفات مرفولوژیک و زراعی شدند. اگرچه میزان روغن و گاما لینولنیک اسید با مصرف کودهای شیمیایی کاهش یافت ولی کاربرد کودهای زیستی به طور معنیداری سبب افزایش گاما لینولنیک اسید شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |