Mombeini T, Mombeini M, Aghayi M. Evaluation of Pharmacological Effects of Origanum genus (
Origanum spp.). J. Med. Plants 2009; 8 (29) :18-35
URL:
http://jmp.ir/article-1-380-fa.html
ممبینی تاجماه، ممبینی مهران، آقایی محبوبه. بررسی آثار فارماکولوژیک جنس مرزنجوش (
Origanum spp.). فصلنامه گياهان دارویی. 1387; 8 (29) :18-35
URL: http://jmp.ir/article-1-380-fa.html
1- پزشک و استادیار، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران ، tajemah@yahoo.com
2- عضو هیئت علمی (مربی)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز؛ دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز
3- دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران
چکیده: (8648 مشاهده)
مرزنجوش از گیاهان خوراکی رایجی است که در نقاط مختلف دنیا به عنوان ادویه استفاده میشود. مرزنجوش جنسی از خانواده نعناع و دارای گونههای متعددی است. دو گونه مرزنجوش اروپایی2 و مرزنجوش مدیترانهای3 خواص درمانی دارند. علاوه بر استفاده به عنوان ادویه در طبخ غذا، از قرنها پیش در طب سنتی، گیاه در درمان مواردی همچون بیماریهای گوارشی، سرماخوردگی، آلرژیهای تنفسی، دیابت، التیام زخمها و نیز به عنوان آرامشبخش (تسکین عصبی) کاربرد داشته است. تاکنون بررسیهای بسیاری در مورد خواص بیولوژیک، فارماکولوژیک و آنالیز ترکیبات مرزنجوش انجام شده است. بر طبق گزارشهای علمی معتبر، گیاه دارای خواص آنتیاکسیدان و ضدمیکروبی قوی بر ضدعوامل پاتوژن انسانی و نیز عوامل فساد مواد غذایی است. بر اساس نتایج آنالیزهای شیمیایی متعدد عصاره و اسانسهای گیاه، ترکیبات فنلی مخصوصاً اسیدهای فنلی و فلاونوییدها به عنوان عوامل موثر احتمالی مطرح شدهاند. علاوه بر خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدان گیاهان جنس مرزنجوش، مواردی که هماکنون به طور جدی و دقیق مورد مطالعه هستند اثرات ضددیابتی، ضدفشارخون بالا، ضدالتهابی، سمیت سلولی و آنتیموتاژنی را میتوان برشمرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1386/5/10 | پذیرش: 1387/6/14 | انتشار: 1387/12/28