Kasra Kermanshahi R, Nasr Esfahani B, Pour babaie A, Asghari G, Esmi Serkani J. The Study of Antibacterial Effect of
Humulus lupulus on some of Gram Positive & Gram Negative Bacteria. J. Med. Plants 2009; 8 (30) :92-97
URL:
http://jmp.ir/article-1-369-fa.html
کسری کرمانشاهی روحا، نصر اصفهانی بهرام، پوربابایی احمدعلی، اصغری غلامرضا، اسمی سرکانی ژاله. بررسی اثر عصاره الکلی گیاه رازک (
Humulus lupulus) بر تعدادی باکتریهای گرم منفی و باکتریهای گرم مثبت. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (30) :92-97
URL: http://jmp.ir/article-1-369-fa.html
1- استاد، گروه زیستشناسی (میکروبیولوژی)، دانشکده علوم، دانشگاه الزهرا، تهران ، rkasra@yahoo.com
2- استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
3- استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم
4- استادیار، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
5- کارشناس ارشد، گروه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم
چکیده: (7994 مشاهده)
مقدمه: از جمله معضلات شایع در دنیای پزشکی، مسأله مقاومت باکتریها در برابر آنتیبیوتیکها بوده، بنابراین یافتن ترکیبات ضدمیکربی جدید با کمترین اثرات جانبی امری لازم و ضروری میباشد. با توجه به وجود ترکیبات بیولوژیکی فعال در گیاه رازک Humulus lupulus و استفادههایی که از این گیاه در طب سنتی به عمل میآمد، به نظر میرسد که این گیاه دارای قابلیت ضدباکتریایی قابل ملاحظهای باشد. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضدباکتری عصاره الکلی گل این گیاه بر روی چهار سویه مرجع از استافیلوکوکوساورئوس (1112PTCC)، اشریشیاکلی (1276 PTCC)، سودوموناسآئروژینوزا (1430 PTCC)، باسیلوس سوبتیلیس (1023 PTCC)، میباشد. روش بررسی: این مطالعه به صورت in vitro طراحی شد و اتانل 96 درجه به عنوان حلال در عصارهگیری پودر گیاه رازک استفاده شد. خاصیت ضدباکتری عصاره الکلی این گیاه ابتدا به روش چاهک پلیت در محیط مولرهینتون آگار بررسی شد و حداقل غلظت مهار کننده و حداقل غلظت کشنده2با استفاده از درصد غلظتهای مختلف عصاره تعیین شد. پایداری خاصیت ضدباکتری عصاره نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: غلظتهای معینی از این عصاره دارای اثر ضدمیکروبی قابل توجهی روی باکتریها بودند. تاثیر عصارهها با کم شدن غلظت آنها کم میشود. عصاره رازک در تمامی غلظتها به خصوص غلظت 1000 و 500 میلیگرم بر میلیلیتر به طور معنیداری اثر مهاری روی رشد باکتریهایگرم مثبت (استافیلوکوکوساورئوس وباسیلوس سوبتیلیس) داشتند که در این میان غلظت 125 میلیگرم بر میلیلیتر در مورد باکتری باسیلوس سوبتیلیس و غلظت 5/62 میلیگرم بر میلیلیتر در مورد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای هر دو اثر مهاری و کشندگی بود. نتیجهگیری: علیرغم تاثیر برخی از غلظتهای عصاره الکلی این گیاه بر باکتریها، برای معرفی آن به عنوان جایگزین داروهای ضدمیکروبی، به بررسیهای وسیعتری نیاز است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1386/9/17 | پذیرش: 1387/12/14 | انتشار: 1388/3/29