سال 21، شماره 82 - ( 3-1401 )                   سال 21 شماره 82 صفحات 65-56 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmaeili S, Keramatian B, Kashafroodi H, Choopani R, Hajimehdipoor H. Capparis spinosa L. tablet: from traditional to modern dosage form. J. Med. Plants 2022; 21 (82) :56-65
URL: http://jmp.ir/article-1-3322-fa.html
اسماعیلی سمیه، کرامتیان بهناز، کشفرودی حانیه، چوپانی رسول، حاجی‌مهدی‌پور هما. قرص کبر: از شکل دارویی سنتی تا نوین. فصلنامه گياهان دارویی. 1401; 21 (82) :56-65

URL: http://jmp.ir/article-1-3322-fa.html


1- مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی و گروه داروسازی سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی و گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات طب سنتی و مفردات پزشکی و گروه داروسازی سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، hajimehd@sbmu.ac.ir
چکیده:   (3342 مشاهده)
مقدمه: کبر از گیاهان پرمصرف در طب ایرانی در درمان بسیاری از بیماریها می‌باشد. جهت مصرف راحت‌تر گیاه و پذیرش بهتر توسط بیماران و افزایش پایداری باید گیاه به شکل دارویی مناسب فرموله شود. ‌ هدف از این تحقیق، فرمولاسیون قرص از میوه کبر و کنترل کیفیت فرآورده بوده است. روش بررسی: عصاره‌گیری میوه با روش ماسراسیون و اتانول 80 درصد صورت گرفت. عصاره با خشک‌کن انجمادی خشک شد. هشت فرمولاسیون با الکتوز، آویسل، سیلیکون دیاکسید و منیزیوم استئارات تهیه شدند و فرمولاسیون منتخب وارد آزمون‌های پایداری شد ولی به علت ناپایداری، از خشک‌کن پاششی، مالتودکسترین و سیلیکون دیاکسید برای خشک کردن استفاده شد. هشت فرمولاسیون دیگر با الکتوز، آویسل، کراس کارملوز سدیم، PVPK30 و منیزیوم استئارات تهیه شدند و بهترین فرمولاسیون انتخاب و کنترل کیفیت آن انجام شد. پایداری در شرایط تسریع شده و نیز دمای 30 درجه به مدت شش ماه بررسی شد. نتایج: قرص‌های حاصله در شرایط پایداری تسریع شده ناپایدار ولی در 30 درجه پایدار بودند. قرص‌ها سبزآبی، دارای ابعاد 6/7 × 9/9 × 20/3 میلی‌متر، وزن 10% ± 1115 میلی‌گرم، سختی 1/52 ± 18/33 kp، زمان باز شدن 3/5 ± 15 دقیقه بودند. مقدار روتین 0/02 ± 0/58 میلی‌گرم در هر قرص بوده و 3/61 ± 93/03 درصد از این ماده بعد از یک‌ساعت از قرص آزاد می‌شد. نتیجه‌گیری: قرص حاصل از عصاره خشک شده با خشک‌کن پاششی، پس از آزمون‌های حیوانی و کارآزمایی‌های بالینی کاندید مناسبی برای تولید صنعتی بوده ولی انجام آزمون پایداری طولانی مدت در بسته‌بندی نهایی مناسب الزامی است.
متن کامل [PDF 355 kb]   (1270 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1401/1/29 | پذیرش: 1401/3/6 | انتشار: 1401/3/10

فهرست منابع
1. Ozgoli G, Shahveh M, Esmaielli S and Nassiri N. Essential oil of Citrus sinensis for the treatment of premenstrual syndrome; a randomized double-blind placebo-controlled trial. J. Reprod. Fertil. 2011; 12(2): 123-129.
2. Gunjan M, Naing TW, Saini RS, Ahmad A, Naidu JR and Kumar I. Marketing trends & future prospects of herbal medicine in the treatment of various disease. World J. Pharm. Res. 2015; 4: 132-155.
3. Jazani AM, Hamdi K, Tansaz M, Nazemiyeh H, Sadeghi Bazargani H, Fazljou SMB and Nasimi Doost Azgomi R. Herbal medicine for oligomenorrhea and amenorrhea: a systematic review of ancient and conventional medicine. Biomed. Res. Int. 2018; Article ID 3052768. [DOI:10.1155/2018/3052768]
4. Ramezani-Gask M, Bahrani, MJ, Shekafandeh A, Salehi H, Taghvaei M and Al-Ahmadi MJ. A comparison of different propagation methods of common caper-bush (Capparis spinosa L.) as a new horticultural crop. Int. J. Plant Dev. Biol. 2008; 2: 106-110.
5. Inocencio C, Rivera D, Alcaraz, F and Tomás-Barberán, FA. Flavonoid content of commercial capers (Capparis spinosa, C. Sicula and C. Orientalis) produced in Mediterranean countries. Eur. Food Res. Technol. 2000; 212: 70-74. [DOI:10.1007/s002170000220]
6. Afzal S, Afzal N, Awan MR, Khan TS, Khanum AG and Tariq S. Ethno-botanical studies from northern Pakistan. J. Ayub. Med. Coll. Abbottabad. 2009; 21: 52-57.
7. Ao M, Gao Y and Yu L. Advances in studies on constituents and their pharmacological activities of Capparis spinosa. Chin. Tradit. Herb. Drug. 2007; 38: 463-467.
8. Mahboubi M and Mahboubi A. Antimicrobial activity of Capparis spinosa as its usages in traditional medicine. Herba. Pol. 2014; 60: 39-48. [DOI:10.2478/hepo-2014-0004]
9. Gadgoli CH and Mishra SH. Antihepatotoxicity avtivity of p-methoxy benzoic acid from Capparis spinisa. J. Ethnopharmacol. 1999; 66(2): 187-192. [DOI:10.1016/S0378-8741(98)00229-3]
10. Eddouks M, Lemhadri A and Michel JB. Hypolipidemic activity of Capparis spinosa in normal and diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 2005; 98(3): 345-350. [DOI:10.1016/j.jep.2005.01.053]
11. Aichour R, Benzidane N, Arrar L, Charef N, Baghiani A. Hepatoprotective and Anti-inflammatory Activities of Algerian Capparis spinosa L. Ann. Res. Rev. Biol. 2018; 25(3): 1-12. [DOI:10.9734/ARRB/2018/40410]
12. Hashemnia M, Oryan A, Hamidi AR and Mohammadalipour A. Blood glucose levels and pathology of organs in alloxan-induced diabetic rats treated with hydro-ethanol extracts of Allium sativum and Capparis spinosa. African J. Pharm. Pharmacol. 2012; 6(21): 1559-1564. [DOI:10.5897/AJPP12.330]
13. Bonina F, Auglia C, Ventura D, Aquino R, Tortora S, Sacchi A, Saija A, Tomaino A, Pellegrino ML and de Caprariis P. In vitro antioxidant and in vivo photo protective effect of a lyophilized extract of Capparis spinosa buds. J. Cosmet. Sci. 2002; 53(6): 321-335.
14. Prakash D, Suri S, Upadhyay G and Singh BN. Total phenols, antioxidant and free radical scavenging activities of some medicinal plants. Int. J. Food Sci. Nutr. 2007; 58(1): 18-28. [DOI:10.1080/09637480601093269]
15. Ramezani Z, Aghel N and Keyghobadi H. Rutin from different parts of Capparis spinosa growing wild in Khuzestan/Iran. Pak. J. Biol. Sci. 2008; 11: 768-772. [DOI:10.3923/pjbs.2008.768.772]
16. Rodrigo M, Lazaro MJ, Alvarruiz A and Giner V. Composition of capers (Capparis spinosa): Influence of cultivar, size and harvest date. J. Food Sci. 2006; 57: 1152-1154. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1992.tb11286.x]
17. Sharaf M, El-Ansari MA and Saleh NAM. Quercetin triglycoside from Capparis spinosa. Fitoterapia 2000; 71: 46-49. [DOI:10.1016/S0367-326X(99)00116-1]
18. Khatib M, Pieraccini G, Innocenti M, Melani F and Mulinacci N. An insight on the alkaloid content of Capparis spinosa L. root by HPLC-DAD-MS, MS/MS and 1H qNMR. J. Pharm. Biomed. Anal. 2016; 123: 53-62. [DOI:10.1016/j.jpba.2016.01.063]
19. Khanavi M, Ara L, Khavassi N and Hajimehdipoor H. Capparis spinosa: A comparative study of raw and processed fruits. J. Med. Plants. 2020; 19(73): 91-99. [DOI:10.29252/jmp.1.73.91]
20. Zhang H and Ma ZF. Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. Nutrients. 2018; 10: 116-129. [DOI:10.3390/nu10020116]
21. Tlili N, Khaldi A, Triki S and Munné-Bosch S. Phenolic compounds and vitamin antioxidants of caper (Capparis spinosa). Plant Foods Hum. Nutr. 2010; 65: 260-265. [DOI:10.1007/s11130-010-0180-6]
22. Korkmaz A and Kolankaya D. Protective effect of rutin on the ischemia/reperfusion induced damage in rat kidney. J. Surg. Res. 2010; 164: 309-315. [DOI:10.1016/j.jss.2009.03.022]
23. Milde J, Elstner EF and Grassmann J. Synergistic inhibition of low-density lipoprotein oxidation by rutin, gamma-terpinene, and ascorbic acid. Phytomedicine. 2004; 11: 105-113. [DOI:10.1078/0944-7113-00380]
24. Shirooye P, Mokaberinejad R, Ara L and Hamzeloo-Moghadam M. Volatile constituents of ginger oil prepared according to Iranian traditional medicine and conventional method: A comparative study. Afr. J. Trad. Complement. Altern. Med. 2016; 13(6): 68-73. [DOI:10.21010/ajtcam.v13i6.11]
25. Moein E, Hajimehdipoor H, Toliyat T, Choopani R and Hamzeloo-Moghadam M. Formulation of an aloe-based product according to Iranian traditional medicine and development of its analysis method. Daru J. Pharm. Sci. 2017; 25(1): 19-27. [DOI:10.1186/s40199-017-0185-x]
26. Jahandideh M, Hajimehdipoor H, Mortazavi SA, Dehpour A and Hassanzadeh G. wound healing formulation based on Iranian traditional medicine and its HPTLC fingerprint. Iranian J. Pharm. Res. 2016; 15: 149-157.
27. Khavasi N, Hosein Somi M, Khadem E, Faramarzi E, Ayati MH, Fazljou SM and Torbati M. Effect of daily caper fruit pickle consumption on disease regression in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a double-blinded randomized clinical trial. Adv. Pharm. Bull. 2017; 7(4): 645-650. [DOI:10.15171/apb.2017.077]
28. Editorial board. The United States Pharmacopoeia (USP 42, NF 37). Rockville: United States Pharmacopeial Convention, 2018.
29. Moufid A, Farid O and Eddouks M. Pharmacological properties of Capparis spinosa Linn. Int. J. Diabetol. Vasc. Dis. Res. 2015; 3(5): 99-104.
30. Momen Tonkaboni SM. Tohfat al-momenin. Ghom: Noore Vehy, 1390.
31. Dehdari S, Hajimehdipoor H, Esmaeili S, Mortazavi SA and Choopani R. Formulation and finger printing of a poly herbal film-coated tablet for treatment of hemorrhoids. Res. J. Pharmacogn. 2020; 7(4): 39-47.
32. Huseini HF, Hasani-Rnjbar S, Nayebi N, Heshmat R, Khalighi-Sigaroodi F, Ahvazi M, Alaei BA and Kianbakht S. Capparis spinosa L. (Caper) fruit extract in treatment of type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Complement. Ther. Med. 2013; 21(5): 447-452. [DOI:10.1016/j.ctim.2013.07.003]
33. ICH harmonised tripartite guideline. Stability testing of new drug substances and products Q1A (R2), 2003. [Accessed 2021]. Available from: https://database.ich.org/sites/default/files/Q1A%28R2%29%20Guideline.pdf.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb