[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) ::
جلد 4 شماره 40 صفحات 144-159 برگشت به فهرست نسخه ها
امکان فرمولاسیون روغن فراسودمند از امگا 3 و امگا 6 از دانه‌های بزرک و گلرنگ و ارزیابی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی آن در طی 4 ماه نگهداری
لیلا نمازی1، محمدعلی سحری *2، سهیلا زرین‌قلمی3، کیاندخت قناتی4
1- دانش‌آموخته كارشناسي‌ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه شهید بهشتی، شعبه بین‌الملل
2- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس ، sahari@modares.ac.ir
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
4- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه شهید بهشتی شعبه بین‌الملل
چکیده:   (3096 مشاهده)
مقدمه: اهمیت مصرف اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و امگا 6 شناخته شده است.‌ اما اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 از نظر متابولیکی و عملکرد متفاوت بوده و افزایش یکی از آنها در بدن سبب کاهش دیگری است (خاصیت آنتاگونیستی). رعایت نسبت این دو اسیدچرب از مصرف اسیدهای چرب ضروری به تنهایی از ارزش بیشتری برخوردار است زیرا بدن قادر به تنظیم نسبت این دو اسیدچرب نمی‌باشد. هدف: بررسی امکان تهیه روغن فراسودمند از منابع گیاهی بزرک (‌‌روغن غنی از امگا 3) و گلرنگ (روغن غنی از امگا 6)‌، شامل مراحل استخراج، فرمولاسیون و نگهداری. روش بررسی‌: پس از استخراج روغن دانه بزرک و گلرنگ، بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و فرآیند جزء‌ به‌ جزء‌ سازی به منظور بالابردن مقدار امگا 3 ‌صورت گرفت. سپس مخلوطی به نسبت حدود 1:1 امگا 3 به امگا 6 از روغن بزرک و گلرنگ به عنوان روغن فراسودمند فرموله شد. میزان پایداری روغن تولید شده در دو محیط یخچال و فریزر در تناوب‌های زمانی 0، 1، 2، 3، 4 ماه با استفاده از شاخص‌های پراکسید، اسید تیوباربیتوریک و رنسیمت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج‌: نتایج نشان داد که با فرآیند جزء به‌ جزء سازی می‌توان مقدار امگا 3 روغن بزرک را از 50/19 به 52/59 درصد رساند (05/0>p). عدد پراکسید روغن فراسودمند در طی 4 ‌ماه نگهداری به ترتیب در محیط یخچال و فریزر از صفر به 100/43 و 4/99 میلی‌ اکی‌ والان پراکسید در‌صد گرم روغن، عدد اسید تیوباربیتوریک به ترتیب از صفر به 4/99 و 026/0 میلی‌گرم مالون دی‌آلدهید در کیلوگرم روغن و عدد رنسیمت به ترتیب از 2/10 به 33/0 و 2/10 به 1/35 ساعت رسید (05/0>p). نتیجه‌گیری: در این بررسی نشان داده شد که با استفاده از فرایند جزء به‌ جزء سازی می‌توان میزان امگا 3 روغن بزرک را در حدود ‌4/78 درصد افزایش داد به طوری که نسبت امگا 3 با مقدار امگا 3 اولیه دارای اختلاف آماری معنی‌دار باشد (05/0>p). آزمایش‌های تشخیصی روغن فراسودمند نگهداری شده در فریزر و یخچال نشان داد که عدد پراکسید نمونه نگهداری شده در فریزر زیر حد استاندارد بوده، لذا توصیه می‌شود برای نگهداری این روغن از فریزر استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: روغن گلرنگ، روغن بزرک، فرمولاسیون روغن فراسودمند، امگا 3‌، امگا 6، نگهداری
متن کامل [PDF 588 kb]   (708 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۲۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Namazi L, Sahari M, Zaringhalami S, Ghanati K. Possibility of the Functional Oil Production from Flax (ω-3) and Safflower (ω-6) Seeds and Evaluation of Its Physico-chemical Properties During 4 Months Storage. JMP. 2011; 4 (40) :144-159
URL: http://jmp.ir/article-1-192-fa.html
نمازی لیلا، سحری محمدعلی، زرین‌قلمی سهیلا، قناتی کیاندخت. امکان فرمولاسیون روغن فراسودمند از امگا 3 و امگا 6 از دانه‌های بزرک و گلرنگ و ارزیابی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی آن در طی 4 ماه نگهداری. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 4 (40) :144-159

URL: http://jmp.ir/article-1-192-fa.html

دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 800 queries by yektaweb 3509