سال 17، شماره 66 - ( 3-1397 )                   سال 17 شماره 66 صفحات 99-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vojoudi S, sefidkon F, Salehi P, Salehi Sormaghi M. Essential Oil Content and Composition of Different Parts (Stem, Leaf, Flower and Aerial Part) of Achillea filipendula Lam.. J. Med. Plants 2018; 17 (66) :91-99
URL: http://jmp.ir/article-1-1516-fa.html
وجودی سارا، سفیدکن فاطمه، صالحی پروین، صالحی‌سورمقی محمدحسین. مقایسه کمی و کیفی اسانس اندام‌های مختلف (ساقه، برگ، گل و کل اندام هوایی) بومادران خزری (Achillea filipendula Lam.). فصلنامه گياهان دارویی. 1397; 17 (66) :91-99

URL: http://jmp.ir/article-1-1516-fa.html


1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، تهران، ایران
2- استاد، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ، sefidkon@rifr-ac.ir
3- دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
4- استاد، دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی، تهران، ایران
چکیده:   (1305 مشاهده)
مقدمه: بومادران خزری با نام علمی Achillea filipendula Lam. گیاه دارویی و معطر است که در شرایط مساعد ارتفاع آن به 80 تا100 سانتی‌متر می‌رسد. در این تحقیق برای اولین بار اقدام به کشت این گیاه و بررسی اسانس اندام‌های مختلف آن شد.
هدف: در این پژوهش، برای مشخص کردن اندام گیاهی مناسب از بومادران خزری برای اسانس‌گیری، بذر این گونه از استان آذربایجان شرقی جمع‌آوری و در ایستگاه تحقیقات البرز (کرج) کشت شد.
روش بررسی: اندام‌های مختلف گیاه (شامل گل، برگ، ساقه و کل اندام هوایی) در فصل بهار جمع‌آوری و پس از خشک‌کردن اسانس آنها به روش تقطیر با آب استخراج شد. اسانس‌ها با استفاده از دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) تجزیه و اجزای تشکیل‌دهنده آنها شناسایی شدند.
نتایج: بازده اسانس (w/w) نسبت به وزن خشک برای گل 67/0 درصد، برای برگ 77/0 درصد، ساقه 11/0 درصد و در کل اندام هوایی 6/0 درصد بود. در اسانس گل‌ها 17 ترکیب شناسایی شد که از بین آنها سنتولینا الکل (5/18 درصد)، 8،1-سینئول (2/26 درصد)، بورنئول (3/19 درصد) و بورنیل‌استات (9/4 درصد) اجزای عمده بودند. در اسانس برگ 15 ترکیب شناسایی شد که از بین آنها سنتولینا الکل (5/23 درصد)، 8،1-سینئول (5/26 درصد)، بورنئول (1/19 درصد) و بورنیل‌استات (3/6 درصد) اجزای عمده بودند. در اسانس ساقه 13 ترکیب شناسایی شد که از بین آنها نریل‌استات (3/58 درصد)، اسپاتولنول (4/7 درصد) و گلوبولول (4/3 درصد) اجزای عمده بودند. در اسانس کل اندام هوایی 15 ترکیب شناسایی شد که از بین آنها سنتولینا الکل (6/20 درصد)، 8،1-سینئول (7/33 درصد)، بورنئول (4/20 درصد) و جرماکرن D (2/4 درصد) اجزای عمده بودند.
نتیجه‌گیری: طبق این نتایج همه اندام‌های هوایی این گیاه به صورت مجزا دارای اسانس بودند، ولی از لحاظ بازده و اجزای تشکیل‌دهنده اسانس تفاوت‌ها و شباهت‌هایی مشاهده شد. برخلاف تحقیقات قبلی که معمولاٌ فقط از گل گونه‌های مختلف بومادران اسانس‌گیری انجام می‌شد، می‌توان توصیه کرد که کل اندام هوایی برای اسانس‌گیری مورد مصرف قرار گیرد. از طرفی چنانچه کاربرد خاصی از اسانس مدنظر باشد که یکی از ترکیبات شاخص هر اندام باعث آن شوند می‌توان از آن اندام خاص اسانس‌گیری به عمل آورد.
 
متن کامل [PDF 344 kb]   (696 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1395/8/22 | پذیرش: 1396/5/22 | انتشار: 1397/4/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb