Amin G, Salehi sormaghi M, Nickavar B, Dorraj G. Study on Microscopical Characteristic and Composition of the Volatile Oil of Fruit of
Petroselinum hortense Hoffm.. J. Med. Plants 2007; 6 (21) :61-66
URL:
http://jmp.ir/article-1-642-fa.html
امین غلامرضا، صالحیسورمقی محمدحسین، نیکآور بهمن، دراج گلنار. بررسی خرده نگاری و شناسایی اجزای تشکیلدهنده اسانس میوه جعفری ایرانی Hoffm.
Petroselinum hortense. فصلنامه گياهان دارویی. 1385; 6 (21) :61-66
URL: http://jmp.ir/article-1-642-fa.html
1- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، amin@sina.tums.ac.ir
2- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- داروساز، دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (8103 مشاهده)
مقدمه: گیاه جعفری با نام علمی Petroselinum hortense Hoffm. و نام عمومی Parsley یکی از مهمترین گیاهان غذایی و دارویی تیره جعفری است. میوههای آن به علت وجود اسانس دارای اهمیت است و با آثاری از جمله دیورتیک و اشتهاآور، بازکننده عروق و ... به صورت دارویی گیاهی و در صنایع آرایشی به عنوان دئودورانت در تهیه اسپریهای خوشبوکننده دهان و در صنایع غذایی به عنوان ادویه و طعمدهنده بسیار معروف است. هدف: بررسی خردهنگاری میوه جعفری و همچنین بررسی تغییرات ترکیبات تشکیلدهنده اسانس میوهها با توجه به تنوع اکولوژیکی ایران از اهداف این تحقیق بوده است. روش بررسی: میوهها از بازار فروش مواد گیاهی در تهران تهیه گردید و در هرباریوم دانشکده داروسازی آزاد اسلامی شناسایی و نام علمی آنها تعیین شد. خردهنگاری میوهها به روشهای ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک. استخراج اسانس میوهها و شناسایی ترکیبات تشکیلدهنده آن به روش GC/MS. یافتهها: تشخیص اجزایی نظیر تعداد زیادی قطعات آندوسپرم حاوی کریستالهای کلسیم اگزالات همراه ذرات روغن، قطعات آوند مارپیچ و نردبانی، سلولهای اپیدرمی با دیواره ضخیم، اپیدرم حاوی کانال ویتاو سلولهای متراکم اندوکارپ در میوهها و تهیه تابلوی شماتیک آنها. تعین مقدار اسانس میوهها به میزان 1 درصد. تشخیص 4/99 از ترکیبات اسانس و شناسایی ترکیبات عمده از جمله: 1 و 8 سینئول (2/59 درصد) و آلفا فلاندرن (5/18 درصد) و آلفا پینن (6/7 درصد). جالب توجه آنکه دو ترکیب میریستیسین و آپیول در اسانس میوه ایرانی دیده نشدند. نتیجهگیری: اجزای تشکیلدهنده بافتهای میوه هیچگونه تغیری با اشکال این اجزای در نمونههای دیگر نقاط ندارد، لیکن دو ترکیب آپیول (ایجاد کننده خطر سقط جنین) و میرستیسین (عامل ایجاد افوریا) در اسانس میوههای جعفری پرورش یافته در ایران وجود ندارد و لذا با برتری کامل نسبت به نمونههای اروپا قابل استفاده در صنایع غذایی و دارویی میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1384/8/18 | پذیرش: 1385/9/29 | انتشار: 1385/12/10