Sonboli A, Kanani M, Yousefzadi M, Mojarad M. Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential Oil of
Salvia hydrangea from Two Localities of Iran. J. Med. Plants 2009; 8 (30) :20-28
URL:
http://jmp.ir/article-1-361-fa.html
سنبلی علی، کنعانی محمدرضا، یوسفزادی مرتضی، مجرد مهران. مقایسه ترکیبهای شیمیایی و بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس
Salvia hydrangea L. در دو رویشگاه مختلف. فصلنامه گياهان دارویی. 1388; 8 (30) :20-28
URL: http://jmp.ir/article-1-361-fa.html
1- مربی، گروه بیولوژی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران ، a-sonboli@sbu.ac.ir
2- کارشناس ارشد هرباریوم، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی و دانشجوی دکتری سیستماتیک گیاهی دانشگاه اصفهان
3- مربی، پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی، دانشگاه شهید بهشتی و دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی دانشگاه تربیت مدرس
4- مربی، گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، واحد نقده
چکیده: (8237 مشاهده)
مقدمه: جنس مریم گلی در ایران حدود 58 گونه گیاه علفی یکساله و چند ساله دارد که از این تعداد 17 گونه آن انحصاری میباشند. گونه Salvia hydrangea با نام محلی گل ارونه دارای اثرات ضدالتهابی، ضداسپاسمی، ضدنفخی و تسکینی بوده و از دیرباز دمکرده گلهای این گیاه به طور سنتی در بخشهایی از ایران (استان فارس) برای درمان سرماخوردگی استفاده میشود. هدف: مطالعه ترکیبهای شیمیایی و بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس S. hydrangea در دو رویشگاه مختلف. روش بررسی: اندام هوایی گیاه در زمان گلدهی از دو رویشگاه جمعآوری و اسانسگیری به روش تقطیر با آب انجام شد. ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS آنالیز و شناسایی شد. بررسی اثر ضدباکتریایی به روش انتشار روی دیسک و اندازهگیری کمترین غلظت بازدارنده2 به روش رقت لولهای انجام شد. نتایج: بازده وزنی/ وزنی اسانس نمونهها به ترتیب 1/0 و 13/0 درصد برای نمونه آباده و تکاب به دست آمد. تعداد 37 و 35 ترکیب که به ترتیب نشاندهنده 4/97 و 3/98 درصد کل ترکیبهای اسانس بود، شناسایی شد. سه ترکیب اصلی در نمونه آباده شامل بتا- کاریوفیلن (2/25 درصد)، 1،8- سینئول (2/15 درصد) و کاریوفیلن اکسید (1/11 درصد) و در نمونه تکاب بتا- کاریوفیلن (2/26 درصد)، 1،8- سینئول (2/14 درصد) و آلفا- پینن (2/11 درصد) بودند. اسانسهای آزمایش شده روی 4 سویه باکتری گرم مثبت فعالیت ضدباکتریایی متوسط و در مقابل 3 سویه باکتری گرم منفی خاصیت ضعیفی نشان دادند. نتیجهگیری: تفاوتهای کمی و کیفی مشاهده شده میتواند ناشی از تاثیر عوامل مختلف اکولوژیکی، جغرافیایی، اقلیمی و خاکی روی ترکیب شیمیایی اسانس جمعیتهای مختلف گونه مورد مطالعه باشد. خاصیت ضدباکتری متوسط این گونه را میتوان به وجود ماده 1،8- سینئول نسبت داد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1385/8/22 | پذیرش: 1387/9/9 | انتشار: 1388/3/29