سال 22، شماره 85 - ( 12-1401 )                   سال 22 شماره 85 صفحات 75-59 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezapour Renia K, Naghdi Badi H, Amini Dehaghi M, Kordenaeej A. Evaluation of essential oil diversity of different populations of Thymus fallax Fisch. & C.A.Mey. collected from some of its habitats in Iran. J. Med. Plants 2023; 22 (85) :59-75
URL: http://jmp.ir/article-1-3460-fa.html
رضاپور رنیا کوروش، نقدی‌بادی حسنعلی، امینی دهقی مجید، کردنائیج علاءالدین. ارزیابی تنوع اسانس جمعیت ‎های مختلف آویشن آناتولی جمع‎ آوری شده از برخی از رویشگاه‎ های آن در ایران. فصلنامه گياهان دارویی. 1401; 22 (85) :59-75

URL: http://jmp.ir/article-1-3460-fa.html


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران؛ مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، Naghdibadi@shahed.ac.ir
چکیده:   (1485 مشاهده)
مقدمه: آویشن آناتولی یکی از گیاهان دارویی خانواده نعناعیان است که قسمت هوایی آن حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی ارزشمندی مانند تیمول و کارواکرول است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی تنوع فیتوشیمیایی اسانس جمعیت‌های مختلف آویشن آناتولی در رویشگاه‌های آن انجام شد. روش بررسی: جمعیت‌های آویشن آناتولی از رویشگاه‌های طبیعی آن در استان‌های البرز، تهران، زنجان، مازندران و خراسان شمالی جمع‌آوری شدند. اسانس آنها به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات آنها با استفاده از GC و GC-MS شناسایی شد. نتایج: نتایج نشان داد که میزان اسانس جمعیت‌ها به‌طور میانگین 1/71 درصد بوده و جمعیت میگون (2/58 درصد)، چلچشمه (2/35 درصد) و قرمه‌دره (2/25 درصد) دارای بیشترین میزان اسانس بودند. کمترین میزان اسانس مربوط به دیزین (1/05 درصد) و ایرا (1/15 درصد) بود. در مجموع، 30 ترکیب در اسانس که شامل 95 درصد از کل اسانس بود شناسایی شد که کارواکرول، تیمول، پی سیمن و ژرانیول مهمترین آنها بودند که 75 درصد اسانس را تشکیل می‌دادند. پنج گروه از جمعیت آویشن با استفاده از تجزیه و تحلیل خوشه‌ای شناسایی شدند و گروه اول با میزان بالای کارواکرول، گروه دوم با میزان بالای ژرانیول، گروه سوم با میزان بالای تیمول و کارواکرول، گروه چهارم با میزان بالای تیمول  و گروه پنجم با  میزان بالای تیمول، کارواکرول و ژرانیول بودند. نتیجه‌گیری: مقادیر بالای اسانس، کارواکرول و تیمول در برخی جمعیت‌ها نتایج ارزشمندی بود که می‌تواند در مطالعات آتی و اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.
متن کامل [PDF 849 kb]   (1202 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گياهان دارویی
دریافت: 1401/8/14 | پذیرش: 1401/12/6 | انتشار: 1401/12/10

فهرست منابع
1. Khedmat H. Summary of articles of the first national conference of medicinal plants and herbal medicines in Lorestan, Khorramabad, University of Medical Sciences and Health Services of Lorestan Province, Education and Research Vice-Chancellor. 2003; p. 41.
2. Tohidi B, Rahimmalek M, and Arzani A. Essential oil composition, total phenolic, flavonoid contents, and antioxidant activity of Thymus species collected from different regions of Iran. Food Chemistry. 2017; 220: 153-161.‏ [DOI:10.1016/j.foodchem.2016.09.203]
3. Jamzad Z. Thymus and Satureja species of Iran. Research Institute of Forests and rangelands; 2009: pp. 171.
4. Barazandeh M M. Essential oil composition of Thymus fallax Fisch.et C.A. Mey. from Iran. J. Essent. Oil Res. 2004; 16(2): 101-102. [DOI:10.1080/10412905.2004.9698661]
5. Tumen G, Yildiz B, Kirimer N, Kurkcuoglu M and Baser K.H.C. Composition of the essential oil of Thymus fallax Fisch. et Mey. from Turkey. J. Essent. Oil Res.1999; 11(4): 489-490. [DOI:10.1080/10412905.1999.9701192]
6. Ghasemi Pirbalouti A, Hashemi M and Taherian Ghahfarokhi F. Essential oil and chemical compositions of wild and cultivated Thymus daenensis Celak and Thymus vulgaris L. Ind. Crops Prod. 2013; 48: 43-48. [DOI:10.1016/j.indcrop.2013.04.004]
7. Carrubba A and Catalano C. Essential oil crops for sustainable agriculture, a review. Springer Science+Business Media B.V. 2009; 137-187. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-481-2716-0_8. [DOI:10.1007/978-90-481-2716-0_8]
8. Muñoz-Bertomeu J, Arrillaga I and Segura J. Essential oil variation within and among natural populations of Lavandula latifolia and its relation to their ecological areas, Biochem. Systemat. Ecol. 2007; 35(8): 479-488. [DOI:10.1016/j.bse.2007.03.006]
9. Russo A, Formisano C, Rigano D, Senatore F, Delfine S, Cardile V, Rosselli S and Bruno M. Chemical composition and anticancer activity of essential oils of Mediterranean sage (Salvia officinalis L.) grown in different environmental conditions. Food Chemic. Toxicol. 2013; 55: 42-47. [DOI:10.1016/j.fct.2012.12.036]
10. Horwath AB, Rene'e J.G, Keith-Lucas DM and Simmonds MS.J. Chemical characterisation of wild populations of Thymus from different climatic regions in southeast Spain. Biochem. Systemat. Ecol. 2008; 36: 117-133. [DOI:10.1016/j.bse.2007.08.009]
11. Telci I, Kacar O, Bayram E, Arabacı O, Demirtas I, Yılmaz G, ozcan I, Sonmez C and Göksu E. The effect of ecological conditions on yield and quality traits of selected peppermint (Mentha piperita L.) clones. Ind. Crops Prod. 2011; 34: 1193-1197. [DOI:10.1016/j.indcrop.2011.04.010]
12. Habibi H, Mazaheri D, Majnoon Hosseini N, Chaeichi M.R, Fakhr Tabatabai M and Bigdeli M. Effect of altitude on essential oil and components in wild thyme (Thymus kotschyanus Bioss.) Taleghan region. Journal of Research and Construction in Agronomy and Horticulture. 2007; 19(4): 2-10.
13. Jamshidi AH, Aminzadeh M, Azarnivand H and Abedi M. Effect of altitude on quantity and quality of essential oil in Thymus kotschyanus (Damavand-Tar). Journal of Medicinal Plants. 2006; 5(18): 17-22.
14. Mohammadian A, Karamian R, Mirza M and Sepahvand A. Effects of altitude and soil characteristics on essential of Thymus fallax Fisch.et C.A. Mey. in different habitats of Lorestan province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research. 2014; 30(4): 519-528.
15. Ormeno E, Blady V and Ballini C. Production and diversity of volatile terpenes from plants on calcareous and siliceous soils: effect of soil nutrients. J. Chem. Ecol. 2008; 34: 1219-1229. https://link.springer.com/ article/ 10.1007/s10886-008-9515-2. [DOI:10.1007/s10886-008-9515-2]
16. Karamanos A and Sotiropoulou E.K. Field studies of nitrogen application on Greek oregano (Origanum vulgare ssp hirtum (Link) Ietswaart) essential oil during two cultivation seasons. Ind. Crops Prod. 2013; 46: 246-252. [DOI:10.1016/j.indcrop.2013.01.021]
17. Rahimmalek M, Sayed Tabatabaei B. E, Etemadi N, Goli S. A. H, Arzani A and Zeinali H. Essential oil variation among and within six Achillea species transferred from different ecological regions in Iran to the field conditions. Ind. Crops Prod. 2009; 29: 348-355. [DOI:10.1016/j.indcrop.2008.07.001]
18. Teles S, Pereira J. A, Carlos H.B, Santos Menezesa,R.V, Malheirob R, Lucchesed A. M and Silva F. Effect of geographical origin on the essential oil content and composition of fresh and dried Mentha × villosa Hudson leaves. Ind. Crops Prod. 2013; 46: 1-7. [DOI:10.1016/j.indcrop.2012.12.009]
19. Rechinger K. H. Flora iranica Verlagsanstalt Wien Austria: Akademische Druke-U. 1982; 158 pp. 49-71.
20. Hadian J, Mirjalilia M.H, Kanani M.R, Salehniac A and Ganjipoorc P. Phytochemical and morphological characterization of Satureja khuzistanica Jamzad populations from Iran. Chemistry & Biodiversity 2011; 8(5): 902-915. [DOI:10.1002/cbdv.201000249]
21. Shibamoto T. Retention Indices in Essential Oil Analysis. In Sandra, P., & Bicchi, C., (Eds.). Capillary gas chromatography in essential oil analysis. New York: Huethig, Verlag. 1987, pp. 259-274.
22. Rustaiee A. R, Sefidkon F, Saeedi I, and Rasouli, M. Aromatic profile of Thymus fallax Fisch. & CA Mey. essential oil growing wild in Iran. Journal of Essential Oil-Bearing Plants 2011; 14(6): 782-785. [DOI:10.1080/0972060X.2011.10644004]
23. Hazzit M, Baaliouamer A, Veríssimo A.R, Faleiro M.L and Miguel M.G. Chemical composition and biological activities of Algerian Thymus oils. Food Chemistry 2009; 116(3): 714-721. [DOI:10.1016/j.foodchem.2009.03.018]
24. Bahreininejad B, Mirza M and Arzani A. Essential oil variation in Thymus daenensis subsp. daenensis Cleak populations. J. Essent. Oil Res. 2010; 22(1): 48-51. [DOI:10.1080/10412905.2010.9700263]
25. Nooshkam A, Hadian J. Effect of altitude on the percentage of the essential oil of Satureja khuzestainca Jamzad in the northern Khuzestan region. 9th Horticultural Science Congress, Ahvaz, Iran 2015.
26. Nooshkam A. Mumivand H. Hadian J. Alemardan A and Morshedloo M.R. Drug yield and essential oil and carvacrol contents of two species of Satureja (Saturaja khuzistanica and Satureja rechingeri) cultivated in two different locations, Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants 2017; 6: 126-130. [DOI:10.1016/j.jarmap.2017.04.002]
27. Khorshidi J, Shokrpour M and Nazeri V. Influence of some climatic and soil conditions on essential oil quantity and quality of different Thymus daenensis Celak subsp. daenensis ecotypes. Iranian Journal of Horticultural Science 2019; 50(1): 13-23.
28. Nabavi S. M, Marchese A, Izadi M, Curti V, Daglia M, and Nabavi S. F. Plants belonging to the genus Thymus as antibacterial agents: From farm to pharmacy. Food Chemistry 2015; 173: 339-347. [DOI:10.1016/j.foodchem.2014.10.042]
29. Mancini E, Senatore F, Del Monte D, De Martino L, Grulova D, Scognamiglio M, Snoussi M and De Feo V. Studies on chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of five Thymus vulgaris L. essential oils. Molecules 2015; 20(7): 12016-12028. [DOI:10.3390/molecules200712016]
30. Beyraghdar Kashkooli A and Saharkhiz M. J. Essential oil compositions and natural herbicide activity of four Denaei thyme (Thymus daenensis Celak.) ecotypes. Journal of Essential Oil-Bearing Plants 2014; 17(5): 859-874. [DOI:10.1080/0972060X.2014.884946]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb