Gholizadeh M, Mashak Z, Poosti I, Moradi B, Moradi B. The Study of Antibacterial Effects of
Cinnamomum zeylanicum Nees. and
Cuminum cyminum L. Essential Oil on Morphology of
Bacillus cereus with Use of Transmission of Electron Microscopy (TEM). J. Med. Plants 2011; 10 (39) :42-53
URL:
http://jmp.ir/article-1-2905-fa.html
قلیزاده مجید، مشاک زهره، پوستی ایرج، مرادی بیژن، مرادی بهروز. مطالعه اثرات ضدمیکروبی اسانس دارچین و زیره سبز بر ساختار سلولی باکتری باسیلوس سرئوس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذاره. فصلنامه گياهان دارویی. 1390; 10 (39) :42-53
URL: http://jmp.ir/article-1-2905-fa.html
1- دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج
2- استادیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج
3- مدیر گروه بخش علوم تشریحی دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
4- کارشناسی ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان
5- کارشناسی ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج
چکیده: (2350 مشاهده)
مقدمه: باسیلوس سرئوس باکتری بیماریزای غذازاد مولد اسپور است که در اغلب فرآوردههای غذایی مانند گوشت، سبزیجات، سوپ، برنج، شیر و سایر فرآوردههای لبنی تحت شرایط مناسب میتواند تکثیر و تولید توکسین نماید. بین 1 الی 20 درصد تمامی موارد شیوع مسمومیتهای غذایی در جهان به دلیل باسیلوس سرئوس بوده است. امروزه توجه و علاقه فزایندهای به استفاده از اسانسهای گیاهی به عنوان نگهدارندههای طبیعی برای غذا وجود دارد. اسانس دارچین و زیره سبز از این دسته افزودنیهای ضدمیکروبی طبیعی است و تاکنون مکانیسم مهار رشد چندین باکتری بیماریزا در سطح سلولی توسط اسانسهای مزبور با استفاده از میکروسکپ الکترونی در مقالات مختلف گزارش شده است.
هدف: هدف از این تحقیق ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس دارچین و زیره سبز در سطح ساختار سلولی باکتری باسیلوس سرئوس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذاره بود.
روش بررسی: اسانس دارچین و زیره سبز به وسیله روش تقطیر با بخار آب استخراج شد و به کمک دستگاه رنگنگار گازی متصل به طیفنگار جرمی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس تاثیر غلظت 450 میکرولیتر بر لیتر هر یک از دو اسانس بر باکتری باسیلوس سرئوس در مقایسه با گروه کنترل جهت کار با میکروسکوپ الکترونی گذاره آماده شد. پس از طی مراحل مختلف مقاطع حاصله توسط میکروسکپ الکترونی عکس گرفته شد و تفسیر شد.
نتایج: در گروه کنترل (فاقد اسانس) باکتریهای باسیلوس سرئوس دارای دیواره عرضی طبیعی در حین تقسیم سلولی طبیعی و متقارن بوده، استحکام غشای سلولی همچنین غشای فسفولیپیدی دولایه، پپتیدوگلیکان و مزوزوم طبیعی بود که همگی دلالت بر سالم بودن باکتری میکنند. در حالی که در گروههای تیمار علاوهبر تقسیم سلولی غیرطبیعی، پارگی غشای سلولی، خالی شدن سلول باکتری از محتویات سیتوپلاسمی و بدشکلی سلولها، در تیمار اسانس دارچین از بین رفتن غشای فسفولیپیدی دو لایه و لایه پپتیدوگلیکان و لذا عدم یکپارچگی غشای سلولی و در تیمار اسانس زیره سبز انعقاد اجزای سیتوپلاسمی به صورت مواد متراکم داخل سلولی در نزدیکی پوشش غشایی از اختصاصات تاثیر باکتریوسیدال هر یک از دو اسانس مزبور بود.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشانگر وجود مکانیسمهای متفاوت تأثیر دو اسانس دارچین و زیره سبز بر مهار رشد باکتری باسیلوس سرئوس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی گذاره بود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1389/5/9 | پذیرش: 1389/7/14 | انتشار: 1390/10/10