Ekhtiarzadeh H, Akhondzadeh Basti A, Misaghi A, Ebrahimzadeh Mousavi H, Bokaee S, Taherkhani P, et al . Effect of
Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on the Growth of
Listeria momocytogenes in Salted Fish. J. Med. Plants 2011; 10 (40) :89-96
URL:
http://jmp.ir/article-1-185-fa.html
اختیارزاده حسن، آخوندزاده بستی افشین، میثاقی علی، ابراهیمزاده موسوی حسینعلی، بکایی سعید، طاهرخانی پگاه، و همکاران. و همکاران.. اثر اسانس آویشن شیرازی بر رفتار لیستریا منوسایتوژنز (
Listeria momocytogenes) در ماهی شور. فصلنامه گياهان دارویی. 1390; 10 (40) :89-96
URL: http://jmp.ir/article-1-185-fa.html
1- گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، aakhond@ut.ac.ir
3- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج)
4- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده: (9190 مشاهده)
مقدمه: گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) از دسته گیاهان دارویی بوده و بررسی اثرات ضدمیکروبی آن در مواد غذایی ضروری به نظر میرسد. هدف: بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در دمای 10 درجه سانتیگراد بود. روش بررسی: فیلههای ماهی کپور نقرهای به وزن 25 گرم تهیه و در معرض اشعه گاما به میزان 5 کیلوگری قرار گرفتند. پس از انتقال فیلهها به آزمایشگاه، فیلهها در غلظت 4 درصد آب نمک و غلظتهای متفاوت اسانس آویشن شیرازی (0، 045/0، 135/0، 405/0، 810/0 درصد) و 2/0 درصد آگارآگار و 1 درصد لیسیتین به مدت 2 ± 24 ساعت و در دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداشته شدند. سپس به فیلههای 25 گرمی به نحوی که در هر گرم از فیلهها 103 ×1 باکتری لیستریا منوسایتوژنز باشد، باکتری تلقیح شد. فیلههای تلقیح شده در دمای10 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری و شمارش باکتری در روزهای صفر، 1، 2، 3، 6، 9، 12، 15، 18 و 21 صورت گرفت. نتایج: اسانس مورد مطالعه دارای اثری معنیدار در ممانعت از رشد لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در طول نگهداری بود. با افزایش غلظت تا 405/0 درصد این اثر بازدارندگی به طور معنیدار افزایش پیدا کرد (05/0 p<) ولی بین غلظت 405/0 و 810/0 درصد اختلاف معنیداری در ممانعت از رشد مشاهده نشد (05/0 p>). بررسیهای ارگانولپتیک نشان داد که اسانس تا غلظت 405/0 سبب بهبود طعم ماهی شد. نتیجهگیری: اسانس آویشن شیرازی میتواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ماهی شور مدنظر قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1388/4/20 | پذیرش: 1390/3/17 | انتشار: 1390/11/1