سال 11، شماره 41 و S8 - ( supplement 8 1390 )                   سال 11 شماره 41 و S8 صفحات 218-226 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
2- گروه پژوهشی فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌دانشگاهی ، yazdani@imp.ac.ir
چکیده:   (6896 مشاهده)
مقدمه: گل راعی (Hypericum perforatum L.) یکی از مهم ترین و پرکاربرد‌ترین گیاهان دارویی در جهان بوده‌ و کاربرد وسیعی در درمان افسردگی خفیف تا متوسط دارد. این جنس دارای گونه‌های متعددی است که مهم‌ترین گونه‌ی آن ‌‌ H. perforatum می‌باشد.
هدف: شناسایی اجزای اسانس و بررسی‌ محتوی فنلی و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ی گیاه گل راعی جمع‌آوری شده از منطقه تنکابن واقع در شمال ایران‌.
روش بررسی: اسانس‌گیری از اندام‌های تازه به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر صورت گرفت. اجزای اسانس با استفاده از دستگاه گروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف نگارجرمی (GC/MS) شناسایی شد. محتوی فنلی و خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ی متانولی گیاه به ترتیب با روش‌های فولین سیوکالتو و رادیکال DPPH مورد مطالعه قرار گرفت.
نتایج: در این مطالعه مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس (63/25 درصد) را تشکیل می‌دادند که بیشترین مقدار آن متعلق به آلفا پینن (88/21 درصد) بود. پس از آن آلکان‌ها (7/24 درصد)، سزکویی‌ترپن‌ها (88/20 درصد) ‌و هیدروکربن‌های الکلی (86/8 درصد) به ترتیب بیشترین جزء اسانس را به خود اختصاص می‌دادند. محتوی کل فنل عصاره‌ی متانولی این گیاه 50 میلی‌گرم در اکی‌والانت اسید گالیک بر گرم ماده‌ی خشک محاسبه شد و همچنین مقدار IC50 آن 37/34 میکرو‌گرم بر میلی‌لیتر به دست آمد.
نتیجه‌گیری: آلفا - پینن یکی از مهم‌ترین اجزای اسانس در این گیاه می‌باشد و همچنین عصاره‌ی این گیاه دارای محتوی فنلی بالایی بوده و از خاصیت آنتی‌اکسیدانی مناسبی برخوردار است.
متن کامل [PDF 360 kb]   (1909 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1390/1/22 | پذیرش: 1390/12/14 | انتشار: 1390/8/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.