[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) ::
جلد 1 شماره 41 و S8 صفحات 185-194 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره پونه (Mentha longifolia) ایرانی در شرایط آزمایشگاهی
ابوالفضل کامکار1، نبی شریعتی‌فر* 2، امیر‌حسین جمشیدی3، اشکان جبلی‌جوان4، طناز صادقی5، محمد‌مهدی ضیغم‌منفرد6
1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nshariatifar@ut.ac.ir
3- فارماکوگنوزی، معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
4- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان
5- دانشکده دامپزشکی‌، دانشگاه تهران
6- گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (3504 مشاهده)

  مقدمه : امروزه گیا هان دارویی به عنوان منابع طبیعی که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، مورد توجه محققین برای استفاده در سامانه های غذایی و بیولوژیک قرار گرفته اند .

  هدف : این تحقیق به منظور بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصارهای آبی و الکلی گیاه پونه ایرانی به عنوان جایگزین آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی انجام شده است .

  روش بررسی : در این مطالعه آزمایشگاهی، اسانس گیاه با دستگاه طیف نگار جرمی GC/MS تجزیه و اجزای شیمیایی عمده‌ی آن شناسایی شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس وعصاره‌های آبی و الکلی در غلظت‌های مختلف با استفاده از دو روش 2 و '2- دی‌فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و بی‌رنگ شدن بتاکاروتن بررسی و با آنتی‌اکسیدان سنتزی بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن ( Butylated Hydroxy Toluene ) BHT مقایسه شد.

  نتایج : نتایج نشان داد که اجزاء اصلی اسانس پونه به ترتیب عبارتند از‌: سیس پی پریتون اپوکسید ( Cis piperitone epoxide ) (23/28 درصد)، آلفا ترپینه ال ( Alpha-terpineol ) (64/18 درصد)، منتون (Menthone ) (97/10 درصد)، پوله گون (Pulegone ) (73/9 درصد) و پی پریتون اکساید (Cis piperitone epoxide ) (73/8 درصد) 50 IC اسانس پونه 5 ± 1765 میکروگرم بر میلی‌لیتر، عصاره آبی پونه 2/1 ± 100، عصاره اتانولی 58/0 ± 8/53 ‌و عصاره متانولی 5/0 ± 50 به ترتیب تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای ‌BHT ، 25/0 ± 9/4 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. در روش بی‌رنگ شدن بتاکاروتن فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس 60 درصد و برای عصارهای آبی‌، اتانولی‌ و متانولی به ترتیب 27/73، 88/89‌، 79/84 در‌صد و برای BHT 9/0 ± 95 درصد تعیین شد.

نتیجه‌گیری : نتایج نشان داد که عصاره‌های پونه دارای اثر آنتی‌اکسیدانی قویی هستند و می‌توانند پس از آزمایش‌های تکمیلی در سامانه غذایی به کار روند.
واژه‌های کلیدی: فعالیت آنتی‌اکسیدانی‌، اسانس‌، عصاره‌، پونه ایرانی، آنالیز GC/MS
متن کامل [PDF 413 kb]   (1410 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت و مواد غذايي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kamkar A, Shariatifar N, Jamshidi A, Jebelli Javan A, Sadeghi T, Zeagham Monfared M. In vitro Evaluation of Antioxidant Activity of Iranian Mentha longifolia Essential Oil and Extracts. JMP. 2012; 1 (41) :185-194
URL: http://jmp.ir/article-1-490-fa.html

کامکار ابوالفضل، شریعتی‌فر نبی، جمشیدی امیر‌حسین، جبلی‌جوان اشکان، صادقی طناز، ضیغم‌منفرد محمد‌مهدی. مطالعه فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره پونه (Mentha longifolia) ایرانی در شرایط آزمایشگاهی. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 1 (41) :185-194

URL: http://jmp.ir/article-1-490-fa.html



دوره 1، شماره 41 و S8 - ( ويژه نامه شماره 8 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3767