1- دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان ، pourkargar@yahoo.com 2- دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر 3- گروه بیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران، اهواز
چکیده: (5355 مشاهده)
مقدمه : روغن کنجد دارای مقادیر زیادی اسید چرب غیراشباع و همچنین لسیتین میباشد و میتواند برخی از عملکردهای فیزیولوژیک بدن را تحت اثر قرار دهد.
هدف: با توجه به کار برد روغن کنجد به عنوان حلال ، در این تحقیق اثر رژیم غذایی حاوی روغن کنجد به مدت 28، 42 و 56 روز بر درد مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه از موشهای صحرایی نه ماهه با وزن20 ± 360 گرم استفاده شد. حیوانات به دو گروه تقسیم شدند: ١) گروه کنترل ) غذای معمولی ( ٢) گروه آزمایش (شامل چهار زیر و هر زیر گروهها موشها به طور متناوب به ترتیب 28، 42 و 56 روز با پلیتهای حاوی روغن کنجد 10 درصد، تغذیه شدند. یک زیر گروه نیز به مدت 56 روز با پلیتهای حاوی لسیتین 1 درصد تغذیه شد ( . در پایان روزهای 28، 42 و 56، تست Hot-Plate و تست فرمالین انجام شد.
نتایج: رژیم غذایی در هر سه گروه ، درد را در آزمون Hot-Plate کاهش داد. همچنین در فاز اولیه تست فرمالین، تنها در گروه 28 روز بیدردی ایجاد نمود، ولی در فاز دوم توانست در هر سه گروه بیدردی ایجاد کند. رژیم غذایی حاوی لسیتین ، درد را در فاز دوم در مقایسه با رژیم معمولی، کاهش داد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که رژیم غذایی حاوی روغن کنجد میتواند درد را کاهش دهد. به نظر میرسد وجود برخی مواد مثل لسیتین که پیشساز استیلکولین میباشد و یا وجود برخی اسیدهای چرب غیراشباع مثل لینولئیک اسید (با تغییر سیالیت غشا یا دخالت در متابولیسم پروستاگلاندینها) موجب این امر باشند.
Mohamadpour Kargar H, Shafahi M, Kesmati M. Evaluation of Analgesic Effect of Sesame Oil and Lecithin Diets in Hot Plate and Formalin Test on Aged Male Rats. JMP. 2012; 2 (42) :216-224 URL: http://jmp.ir/article-1-464-fa.html
محمدپور کارگر حسین، شفاهی منیره، کسمتی مهناز. بررسی اثر رژیمهای غذایی حاوی روغن کنجد و لسیتین بر درد حاصل از آزمونهای فرمالین و صفحه داغ در موشهای صحرایی نر پیر. فصلنامه گياهان دارويي. 1391; 2 (42) :216-224