[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 42 و S9 - ( ويژه نامه شماره 9 1391 ) ::
جلد 2 شماره 42 و S9 صفحات 157-166 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گل‌های سه ژنوتیپ گل محمدی منطقه کاشان
حسین بتولی* 1، جواد صفایی قمی2
1- استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان (باغ گیاه‌شناسی کاشان‌) ، Ho_Batooli@Yahoo.com
2- دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان
چکیده:   (3989 مشاهده)

  مقدمه : گل محمدی ( Rosa damascena Mill. ) یکی از درختچه‌های دارویی و معطره با ارزش مناطق کوهستانی کاشان محسوب می‌شود. این گیاه دارای ژنوتیپ‌های متعددی می‌باشد که به واسطه اندازه و رنگ گل‌ها، تعداد گلبرگ‌ها و میزان اسانس و ترکیب‌های تشکیل‌دهنده آن، بسیار متنوع است.

  هدف : استخراج و شناسایی ترکیب‌های تشکیل دهنده اسانس سه ژنوتیپ از گل‌های محمدی کاشان می‌باشد.

  روش بررسی : گل‌های سه ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، سفید و طلایی، از ارتفاعات کاشان جمع‌آوری شد. اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر انجام شد. اجزای اسانس با استفاده از GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شد.

  نتایج : بازده اسانس گل‌های ژنوتیپ گل محمدی صورتی پرپر، 025/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 39 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که سیترونلول (7/34 درصد)، نونادکان (5/14 درصد) و هنیکوزان (3/10 درصد)، ترکیب‌های عمده اسانس بودند. بازده اسانس ژنوتیپ گل محمدی سفید، 035/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 21 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که ترکیب‌های اصلی تشکیل‌دهنده اسانس، سیترونلول (61/53 درصد)، نونادکان (57/17 درصد) و ژرانیول (59/12 درصد) بودند. بازده اسانس گل‌های ژنوتیپ گل محمدی طلائی، 7/0 درصد (حجمی/وزنی) به دست آمد. 29 ترکیب اسانس این ژنوتیپ شناسایی شد که بیشترین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس، هنیکوزان (32 درصد)، نونادکان (30 درصد) و 9- نونادکن (5/10 درصد) بودند.

نتیجه‌گیری : مونوترپن‌ سیترونلول، بیش از 50 – 30 درصد از کل اسانس ژنوتیپ‌های صورتی پرپر و سفید بودند، در حالی که اثری از این ترکیب در ژنوتیپ طلایی دیده نشد. از سوی دیگر بیش از نیمی از اجزای اسانس ژنوتیپ طلائی، اختصاص به ترکیب‌های مومی و سنگین دارد که مقدار آن در ژنوتیپ‌های صورتی پرپر و سفید، نزدیک به 17 درصد بود.
واژه‌های کلیدی: گل محمدی، اسانس، گیاه دارویی و معطره، سیترونلول، ژنوتیپ، نونادکان
متن کامل [PDF 378 kb]   (1030 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گياهان دارويي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Batooli H, Safaei-Ghomi J. Comparison of Essential Oil Composition of Flowers of Three Rosa damascena Mill. Genotypes from Kashan. JMP. 2012; 2 (42) :157-166
URL: http://jmp.ir/article-1-449-fa.html

بتولی حسین، صفایی قمی جواد. مقایسه ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گل‌های سه ژنوتیپ گل محمدی منطقه کاشان. فصلنامه گياهان دارويي. 1391; 2 (42) :157-166

URL: http://jmp.ir/article-1-449-fa.html



دوره 2، شماره 42 و S9 - ( ويژه نامه شماره 9 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3705