سال 11، شماره 42 و S9 - ( ويژه نامه شماره 9 1391 )                   سال 11 شماره 42 و S9 صفحات 68-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی واحد مشهد ، e_milani81@yahoo.com
2- پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، خراسان رضوی
3- پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی واحد مشهد
چکیده:   (16457 مشاهده)

  مقدمه: اینولین به دلیل ویژگی‌های مفید تغذیه‌ای و اثرات پری بیوتیک به طور گسترده‌ای در جهان مورد استفاده می‌باشد. ریشه باباآدم منبع غنی از اینولین می‌باشد. امروزه استفاده از امواج فراصوت با توجه به اثرات مؤثر آن، رو به گسترش می‌باشد. اثرات مکانیکی امواج فراصوت و کاویتاسیون‌های تولید شده، باعث افزایش نفوذپذیری حلال به داخل سلول‌های گیاهی و به دنبال آن افزایش راندمانی استخراج در دماهای پایین می‌شود.

  هدف: بهینه‌سازی شرایط استخراج اینولین به کمک امواج فراصوت.

  روش بررسی: در این بررسی اعمال امواج فراصوت به صورت مستقیم و طراحی آزمایش شامل کاربرد طرح مرکب مرکزی بود. در این طرح، روش سطح پاسخ، جهت یافتن حالت بهینه اثر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرآیند با کمترین تعداد آزمایش، استفاده شد. براین اساس؛ جهت تعیین میزان اینولین در محلول استخراجی، ترکیب‌های مختلف زمان (5 - 25 دقیقه)، دما (20 - 60 درجه سانتی‌‌گراد) و شدت صوت (20 - 100 درصد ) مورد مطالعه قرار گرفت و میزان قند کل و قند احیاء اندازه‌گیری شد و سپس برای اندازه‌گیری میزان اینولین، میزان قند احیای محاسبه شده از میزان قند کل به دست آمده کسر شد. راندمان استخراج اینولین (درصد) به روش مقابل قابل محاسبه است = (مقدار اینولین × حجم عصاره استخراجی/ مقدار پودر ریشه باباآدم) ×100.

  نتایج: با توجه به مدل تجربی به دست آمده، ارتباط میان متغیرهای مورد مطالعه مناسب تشخیص داده شد . بر اساس آزمایش‌های انجام شده شرایط بهینه استخراج اینولین با اعمال امواج فراصوت و دستیابی 35/24 درصد راندمان استخراج، دمای 8/36 ‌درجه سانتی‌گراد، زمان 25 دقیقه و شدت صوت 2/83 ‌درصد تعیین شد.

نتیجه‌گیری: کارایی مفید امواج فراصوت در بهبود فرایند استخراج اینولین
متن کامل [PDF 500 kb]   (1974 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1393/8/25 | پذیرش: 1393/8/25 | انتشار: 1393/8/25
* نشانی نویسنده مسئول: مشهد، میدان آزادی، دانشگاه فردوسی، سه راهی علوم تربیتی، ساختمان اقبال، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد‌دانشگاهی واحد مشهد، تلفن: 8762004 (0511)، نمابر: 8762001 (0511)