[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 70 - ( 4-1398 ) ::
جلد 2 شماره 70 صفحات 59-72 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مولفه‌های رشد، عملکرد و ترکیبات اسید چرب دو واریته گیاه فراسودمند چیا (Salvia hispanica L.) در زمان‌های مختلف کاشت
جواد هادیان*1، باقر کهزادی2، مژده اسدی3، علیرضا شفیعی زرگر2، منصور قربانپور4
1- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، J_hadian@sbu.ac.ir
2- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد، دزفول، ایران
3- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (526 مشاهده)
مقدمه: چیا (Salvia hispanica) گیاهی علفی و یک‌ساله از خانواده نعناعیان است. دانه‌های چیا منبع غنی اسیدهای چرب امگا 3 (α_ لینولنیک اسید)، پروتئین، فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی می‌باشند.
هدف: تعیین الگوی رشد و نمو و عملکرد بذر و کیفیت روغن دانه دو واریته چیا تحت تأثیر زمان‌های مختلف کشت.
روش بررسی: به منظور بررسی امکان تولید چیا در ایران، آزمایشی مزرعه‌ای در مرکز تحقیقات صفی‌آباد دزفول به ‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل دو واریته سیاه و سفید چیا و چهار زمان مختلف کشت (از نیمه آبان تا نیمه دی ماه) بودند.
نتایج: صفات رویشی و زایشی هر دو واریته چیا به طور معنی‌داری تحت تأثیر زمانهای کشت قرار گرفتند. بهترین عملکرد دانه هر دو واریته چیا در زمان کشت اول (15 آبان ماه) به دست آمد. واریته سیاه عملکرد بهتری به لحاظ تولید دانه (76/68 گرم در مترمربع) و درصد روغن (6/36 درصد) نسبت به واریته سفید داشت. آلفالینولنیک اسید در هر دو واریته سیاه و سفید چیا به ترتیب در حدود 54 و 61 درصد بود.
نتیجه‌گیری: هر دو واریته چیا در شرایط اقلیمی دزفول سازگاری مناسبی نشان دادند و با کشت در آبانماه با دریافت روزهای کوتاه کافی، بذر تولید نمودند. از آنجایی که درصد و کیفیت مطلوب روغن در هر دو واریته چیا مشاهده شد، با بهینه‌سازی سایر عوامل تولید می‌توان به عملکرد اقتصادی مطلوب دست یافت.
واژه‌های کلیدی: چیا، آلفا لینولنیک اسید، روغن، زمان کشت، عملکرد، گلدهی، واریته
متن کامل [PDF 466 kb]   (186 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي (گياهان دارويي)
دریافت: ۱۳۹۸/۴/۵ | پذیرش: ۱۳۹۸/۴/۵ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hadian J, Kohzadi B, Asadi M, Shafie Zargar A, Ghorbanpour M. Evaluation of Growth, Yield Characteristics and Oil Components of Two Chia (Salvia hispanica L.) Varieties in Different Planting Dates. J. Med. Plants. 2019; 2 (70) :59-72
URL: http://jmp.ir/article-1-2562-fa.html

هادیان جواد، کهزادی باقر، اسدی مژده، شفیعی زرگر علیرضا، قربانپور منصور. بررسی مولفه‌های رشد، عملکرد و ترکیبات اسید چرب دو واریته گیاه فراسودمند چیا (Salvia hispanica L.) در زمان‌های مختلف کاشت . فصلنامه گياهان دارويي. 1398; 2 (70) :59-72

URL: http://jmp.ir/article-1-2562-fa.html



دوره 2، شماره 70 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3977