سال 17، شماره 66 - ( 3-1397 )                   سال 17 شماره 66 صفحات 62-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران ، mgerdakaneh@gmail.com
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (3963 مشاهده)
 مقدمه: اکالیپتوس گیاهی دارویی و متعلق به خانواده Myrtaceae می‌باشد. ترکیب اصلی اسانس اکالیپتوس 1، 8- سینئول است که به طور وسیع در تهیه داروها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
هدف: بررسی اثر زمان و مکان برداشت بر مقدار و مواد تشکیل‌دهنده اسانس در برگ گیاه اکالیپتوس گونه E. globulus.
روش بررسی: این آزمایش در سه منطقه استان کرمانشاه (سرپل ذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب)، در چهار فصل (بهار، تابستان، پاییز و زمستان) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1393 انجام شد. اسانس برگ‌ها به روش تقطیر با آب استخراج و با دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت.
نتایج: اثر منطقه و زمان برداشت بر نوع و میزان ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس اکالیپتوس در سطح یک درصد معنی‌دار شد به طوری که بیشترین تعداد ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس (39 ترکیب) و بیشترین مقدار ترکیبات اصلی این گیاه (1، 8- سینئول، الفا- پینن و الفا ترپینن) در منطقه قصر شیرین و گیلانغرب در فصل تابستان مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: زمان برداشت اندام‌های گیاه یکی از مهم‌ترین عواملی است که در میزان ماده مؤثره گیاهان دارویی نقش داشته و بیشترین میزان ترکیبات اصلی اسانس اکالیپتوس در فصل تابستان به دست آمده است. 
واژه‌های کلیدی: اکالیپتوس، اسانس، زمان برداشت، 1، 8- سینئول
متن کامل [PDF 240 kb]   (3419 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1395/11/26 | پذیرش: 1396/5/18 | انتشار: 1397/4/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.