1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، mohasofi@yahoo.com
2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
چکیده: (6009 مشاهده)
مقدمه: گیاه شیرینبیان حاوی آنتیاکسیدان و فیتواسترول باخواص حفاظتکننده سلولی میباشد و مصرف آن در دوران بارداری ممکن است بر قابلیتهای ذهنی تولدیافتگان تاثیرگذار باشد. هدف: بنابراین اثر مصرف عصاره شیرینبیان در دوران حاملگی بر توانایی یادآوری نسل دوم موشهای کوچک آزمایشگاهی بررسی شد. روش بررسی: از 15 سر موش کوچک آزمایشگاهی ماده و 6 نر از نژاد ان ماری با وزن 20 - 30 گرم استفاده و پس از آمیزش و مشاهده درپوش واژنی حاملگی مشخص شد، موشهای حامله به طور تصادفی به 3 گروه مساوی تقسیم و در قفسهای جداگانه نگهداری شدند. گروهها شامل: کنترل، گروه شم (گاواژ حلال) و گروه تیمار که عصاره آبی ریشه شیرینبیان (با دوز 150 میلیگرم به طور خوراکی روزانه از روز 3 تا 19 بارداری)به آنها گاواژ میشد. 2 ماه پس از زایمان، تولد یافتگان به گروههای 10 تایی نر و ماده تقسیم و آزمون حافظه با استفاده از شاتل باکس انجام شد. تحلیل آماری دادهها با استفاده از آزمون ANOVA و تست توکی توسط نرمافزار spss انجام شد. نتایج: زمان تاخیر ورود به اتاقک تاریک در موشهای نر تولد یافته در معرض عصاره، نسبت به گروه کنترل افزایش یافت که در دوره زمانی 1 و 2 هفته پس از آموزش معنیدار بود (05/0>p). همچنین زمان تاخیر ورود حیوانات تولد یافته ماده در معرض عصاره نیز در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت که در دورههای زمانی 24 ساعت و 2 هفته پس از آموزش معنیدار بود (01/0>p، 05/0>p). نتیجهگیری: مصرف عصاره شیرینبیان در دوران حاملگی میتواند میزان یادآوری حافظه را در نوزادان تولد یافته در هر دو جنس افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1388/8/11 | پذیرش: 1389/3/22 | انتشار: 1390/3/30