سال 17، شماره 68 - ( 9-1397 )                   سال 17 شماره 68 صفحات 174-166 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران ، Shivakheirkhah1345@gmail.com
3- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
4- دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- دانشگاه علوم پزشکی همدان
چکیده:   (3473 مشاهده)
مقدمه: دانه‌ی شنبلیله و رازیانه به علت ساختار فیتواستروژنی دارای خواص شیرافزایی بوده و سبب افزایش حجم شیر می‌شوند.
هدف: هدف مقایسه‌ی تأثیر دمنوش دانه‌ی شنبلیله و دمنوش دانه‌ی رازیانه بر نشانه‌های کافی بودن شیر مادر در شیرخواران 4-0 ماهه‌ی دختر می‌باشد.
روش بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی سه سو کور با گروه دارونما بود. 117 مادر دارای شیرخوار 4-0 ماهه‌ی دختر به صورت تصادفی در یکی از سه گروه دریافت‌کننده‌ی دمنوش پودر دانه‌ی شنبلیله، دمنوش پودر دانه‌ی رازیانه و گروه دارونما قرار گرفتند. ابتدای مداخله و طی 4 هفته، نشانه‌های کافی بودن شیر مادر با استفاده از سنجش وزن، قد و دورسر و فرم‌های پیگیری جهت سنجش تعداد پوشک‌های خیس روزانه، دفعات دفع مدفوع و شیرخوردن شیرخوار مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: بین دو گروه شنبلیله و رازیانه، قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی‌داری در نشانه‌های کافی بودن شیر مادر مشاهده نشد. در مقایسه بین سه گروه، قبل از مداخله نشانه‌های کافی بودن شیرمادر، دارای اختلاف معنی‌داری نبوده (0/05) و تنها تعداد دفعات شیرخوردن گروه دارونما بیشتراز گروه‌های مداخله بود (0/001). اما بعد از مداخله، آزمون اندازه‌های تکراری بین گروه‌های مداخله و دارونما نشان داد، شنبلیله و رازیانه در مقایسه با گروه دارونما، به طور معنی‌داری سبب بهبود نشانه‌های کافی بودن شیر مادر شدند (0/001) ولی بر متغیر قد تأثیری نداشتند (0/094 P=).
نتیجه‌گیری: دمنوش دانه‌ی شنبلیله و دمنوش رازیانه در مقایسه با گروه دارونما سبب بهبود نشانه‌های کافی بودن شیر مادر می‌شوند
متن کامل [PDF 372 kb]   (945 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1395/11/20 | پذیرش: 1397/1/19 | انتشار: 1397/7/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.