[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 70 - ( 4-1398 ) ::
جلد 2 شماره 70 صفحات 97-109 برگشت به فهرست نسخه ها
آویشن ایرانی (Thymus persicus): گیاهی حاوی متابولیت‌های فعال با اثرات آنتی‌اکسیدانتی، ضددیابتی و ضد‌آلزایمری
بهور اصغری*1، فرهاد حبیب‌زاده2، مجید قربانی ‌نهوجی3
1- استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، behvar.asghari@gmail.com
2- استادیار، گروه ژنتیک و به‌نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده:   (700 مشاهده)
مقدمه: گیاه دارویی آویشن ایرانی (Thymus persicus) از جمله گیاهان بومی ایران است که جوشانده و عصاره‌های آن استفاده‌های غذایی و دارویی فراوانی دارند.
هدف: بررسی محتوای متابولیتی عصاره‌های گیاه آویشن ایرانی و تعیین بهترین عصاره از نظر میزان قدرت آنتی‌اکسیدانتی و خواص ضددیابتی و ضدآلزایمری.
روش بررسی: میزان محتوای فنلی، فلاونوئیدی و تاننی نمونه‌ها، به ترتیب با معرف‌های فولین- سیکالتیو، AlCl3 و فولین- دنیس اندازه‌گیری شد و برای تعیین محتوای ساپونینی، روش وانیلین- سولفوریک اسید به کار رفت. بررسی قدرت آنتی‌اکسیدانتی عصاره‌ها با چهار روش مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و OH، روش فسفومولیبدنیوم و تعیین قدرت کیلیت‌کنندگی یون فروس انجام شد. برای بررسی قدرت ضددیابتی نمونه‌ها میزان اثر بازدارندگی آنها بر فعالیت دو آنزیم آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز و برای بررسی قدرت ضدآلزایمری، از اندازه‌گیری اثر مهاری نمونه‌ها بر روی دو آنزیم استیل و بوتیریل کولین استراز استفاده شد.
نتایج: جوشانده و عصاره هیدروالکلی گیاه آویشن ایرانی دارای ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تاننی بالاتری نسبت به عصاره‌های دیگر بودند. از نظر محتوای ساپونینی عصاره اتیل‌استاتی دارای بیشترین مقدار بود. بر اساس نتایج تست‌های آنتی‌اکسیدانتی جوشانده و عصاره هیدروالکلی بالاترین پتانسیل را داشتند. در تست‌های ضددیابتی (مهار آنزیم‌های آلفا-آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز) و ضدآلزایمری (مهار آنزیم‌های استیل و بوتیریل کولین‌استراز) نیز جوشانده و عصاره هیدروالکلی قدرت بالایی نشان دادند و به شکل معنی‌داری در مقایسه با دیگر عصاره‌ها اثر مهاری بالاتری داشتند.
نتیجه‌گیری: قدرت بالای جوشانده و عصاره هیدروالکلی گیاه آویشن ایرانی از نظر اثر آنتی‌اکسیدانتی و خواص ضددیابتی و ضدآلزایمری را می‌توان به مقدار بیشتر ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تاننی در این عصاره‌ها ارتباط داد.
واژه‌های کلیدی: آویشن، جوشانده، عصاره، محتوای متابولیتی، مهار آنزیمی
متن کامل [PDF 408 kb]   (233 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغباني
دریافت: ۱۳۹۸/۴/۵ | پذیرش: ۱۳۹۸/۴/۵ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asghari B, Asghari B, Ghorbani Nohooji M. Persian Thyme (Thymus persicus): A Plant Containing Active Metabolites with Antioxidant, Anti-diabetic and Anti-Alzheimer Effects. J. Med. Plants. 2019; 2 (70) :97-109
URL: http://jmp.ir/article-1-2565-fa.html

اصغری بهور، حبیب‌زاده فرهاد، قربانی ‌نهوجی مجید. آویشن ایرانی (Thymus persicus): گیاهی حاوی متابولیت‌های فعال با اثرات آنتی‌اکسیدانتی، ضددیابتی و ضد‌آلزایمری. فصلنامه گياهان دارويي. 1398; 2 (70) :97-109

URL: http://jmp.ir/article-1-2565-fa.html



دوره 2، شماره 70 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3991