1- دکترای داروسازی، کارشناس مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور و عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ، mesgarpur@nrcms.org
2- دکترای داروسازی، کارشناس دارویی
3- استادیار شیمی دارویی، گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (9405 مشاهده)
آب میوه گریپ فروت به عنوان یک مکمل غذایی در درمان کمبود پتاسیم کاربرد دارد. پکتین موجود در آن عامل مؤثری در کاهش کلسترول خون و بهبود تدریجی عارضه سفت و سخت شدن عروق خونی است. سایر اثرات آن شامل القای تجمع گلبولهای قرمز، کاهش هماتوکریتها و اثرات احتمالی ضدسرطان است. یک یا نصف لیوان آب گریپ فروت میتواند به طور قابل ملاحظهای موجب افزایش جذب و کاهش متابولیسم بسیاری از داروهای خوراکی متعارف شود. تداخل مابین آب گریپ فروت و برخی از داروها تحت عنوان «اثر آب گریپ فروت» نامیده میشود. در نتیجه این اثر، مقادیر بیشتری از داروهای تحت تأثیر قرار گرفته، وارد جریان خون شده و در نهایت اثرات درمانی و یا سمیت آنها افزایش مییابد. سازوکار اثر آب گریپفروت احتمالاً ناشی از اثر یک یا چند ترکیب شیمیایی (به احتمال زیاد بیوفلاونوییدها و یا فورانوکومارینها) موجود در آن است که موجب مهار ایزوآنزیمهایسیتوکروم P450 به خصوص ایزوآنزیم 3A4 میشود. از اینرو هر دارویی که به طور معمول توسط آنزیم مذکور متابولیزه میشود، ممکن است اثرات و یا سمیت آن در مصرف همزمان با گریپ فروت تشدید یابد. این مقاله مروری دارد بر مطالعات و کارآزماییهای بالینی داروهایی که اثرات آنها به واسطه آب گریپفروت تشدید میشود. این داروها شامل بنزودیازپینها، آنتیهیستامینها، مسددهای کانال کلسیمی، استاتینهای پایین آورنده کلسترول، مضعفهای سیستم ایمنی و ... میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1380/1/15 | پذیرش: 1380/11/13 | انتشار: 1380/12/24