Hosseinzadeh H, Karimi G, Nobakht N. Effects of
Rosmarinus officinalis L. aerial parts essential oil on intact memory and scopolamine-induced learning deficits in rats performing the Morris water maze task. J. Med. Plants 2004; 3 (12) :51-57
URL:
http://jmp.ir/article-1-728-fa.html
حسینزاده حسین، کریمی غلامرضا، نوبخت نعیمه. بررسی اثر اسانس اندام های هوایی گیاه اکلیل کوهی (
Rosmarinus officinalis L.) بر روی حافظه سالم و تخریب شده با هیوسین بر یادگیری فضایی در موش صحرایی. فصلنامه گياهان دارویی. 1383; 3 (12) :51-57
URL: http://jmp.ir/article-1-728-fa.html
1- استاد، گروه فارماکودینامی و سمشناسی، مرکز تحقیقات علوم دارویی و دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، hosseinzadehh@yahoo.com
2- دانشیار، گروه فارماکودینامی و سمشناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- داروساز
چکیده: (6010 مشاهده)
در این تحقیق اثرات تزریق داخل صفاقی اسانس اکلیل کوهی (Rosmarinus officinalis L.) بر روی حافظه سالم و حافظه تخریب شده با هیوسین به روش Morris water maze در رت بررسی شد. هر موش به مدت 5 روز و هر روز یک نوبت (هر نوبت شامل 4 تجربه) از 4 ربع حوضچه ماز به طور تصادفی تحت آزمایش قرار میگرفت. مواد و عصاره ها به جز هیوسین (20 دقیقه) نیم ساعت قبل از شروع آزمایش به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در روز پنجم یک سری آزمون های حرکتی به روش جعبه باز (Open field) بر روی حیوانات انجام میشد. اکلیل کوهی در محدوده دوزهای 500- 125 میلی گرم بر کیلوگرم زمان یافتن سکو را در حافظه سالم کاهش داد. اثر اسانس بر روی حافظه تخریب شده توسط هیوسین (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) نیز بررسی شد. این گیاه با دوز 250 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش اثرات تخریبی هیوسین بر روی حافظه شد. اثر این اسانس بر روی فعالیت حرکتی رت به روش جعبه باز بررسی گردید. اکلیل کوهی با دوزهای 250-125 میلی گرم بر کیلوگرم اثر معنی داری بر روی فعالیت حرکتی نداشت ولی با دوز بالا (500 میلی گرم بر کیلوگرم) باعث کاهش فعالیت حرکتی در حیوانات شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که اسانس اکلیل می تواند باعث افزایش توانایی حافظه سالم و تخریب شده می گردد. این اثر در آینده نوید بخش معرفی دارویی در کاهش اختلالات حافظه و یادگیری ناشی از زوال مغزی در بیماری هایی چون آلزایمر می باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1381/12/13 | پذیرش: 1383/5/18 | انتشار: 1383/9/25