[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 48 - ( 9-1392 ) ::
جلد 4 شماره 48 صفحات 150-159 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ترکیبات استخراج شده اسانس گیاه Tanacetum sonbolii با روش‌های استخراج جذبی از فضای فوقانی و تقطیر با آب
زهرا طالب‌پور *1، سیما نجفی2، علی سنبلی3، معصومه فیروزی4، مینو خسروشاهی5
1- دانشيار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا ، ztalebpour@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
3- استاديار پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
4- دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد شيمی تجزيه دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
5- کارشناس شيمی گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
چکیده:   (3092 مشاهده)
مقدمه: تاکنون چندین گونه‌ی متفاوت از جنس Tanacetum در نواحی مختلف ایران گزارش شده است که یکی از آنها، گونه‌ی sonbolii Mozaff. است. برای استخراج اسانس این گیاه شرایط دمایی و زمان مورد نیاز در روش‌های استخراج، می‌تواند در ماهیت اسانس استخراج شده تأثیر گذارد. انتخاب روش مناسب استخراج که منجر به جداکردن اسانسی با ماهیتی هر چه نزدیک‌تر به اسانس طبیعی گیاه باشد، بسیار حائز اهمیت است. هدف: استفاده از روش استخراج جذبی از فضای فوقانی (HS-SE) در دو شرایط دمایی طبیعی و بالا برای استخراج اسانس گیاه. روش بررسی: استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی - طیف سنجی جرمی، به منظور بررسی کیفی و کمی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس‌های استخراج شده در شرایط مختلف (طبیعی و دمای بالا). نتایج: روش تقطیر با آب تعداد ترکیب بیشتری (26 ترکیب در 5/96 درصد کل اسانس) را از گیاه استخراج می‌کند اما این ترکیبات به لحاظ تعداد، نوع و مقدار مواد با ترکیبات استخراج شده از روش HS-SE در دمای 23 درجه سانتی‌گراد (6 ترکیب در 6/95 درصد کل اسانس) متفاوت هستند. به طوری که 81 درصد اسانس این گیاه که با روش HS-SE استخراج شده، حاوی مونوترپن‌های بتا و آلفا پینن است در صورتی که بیشتر از نصف اسانس استخراج شده با روش تقطیر با آب در دمای بالا، سزکویی‌ترپن‌های الکلی مانند آلفا کادینول و گلوبولول است. نتیجه‌گیری: اجزای اصلی اسانس استخراج شده از گونه‌ی sonbolii Mozaff.، با آنچه از دیگر گونه‌های این جنس گزارش شده، متفاوت است. همچنین، اعمال دما به مدت طولانی منجر به تغییر ماهیت اسانس طبیعی گیاه انتخابی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: Tanacetum sonboli Mozaff، استخراج جذبی از فضای فوقانی (HS-SE)، تقطیر با آب، کروماتوگرافی گازی– طیف‌سنجی جرمی
متن کامل [PDF 318 kb]   (1006 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شيمي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۸ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۸ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talebpour Z, Najafi S, Sonboli A, Firozy M, Khosroshahi M. Comparison of Chemical Compositions of the Tanacetum sonbolii Essential Oils Using Head Space Sorptive Extraction and Hydrodistillation Methods. JMP. 2013; 4 (48) :150-159
URL: http://jmp.ir/article-1-69-fa.html
طالب‌پور زهرا، نجفی سیما، سنبلی علی، فیروزی معصومه، خسروشاهی مینو. مقایسه ترکیبات استخراج شده اسانس گیاه Tanacetum sonbolii با روش‌های استخراج جذبی از فضای فوقانی و تقطیر با آب. فصلنامه گياهان دارويي. 1392; 4 (48) :150-159

URL: http://jmp.ir/article-1-69-fa.html

دوره 4، شماره 48 - ( 9-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.048 seconds with 798 queries by yektaweb 3461