سال 12، شماره 48 - ( 9-1392 )                   سال 12 شماره 48 صفحات 159-150 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talebpour Z, Najafi S, Sonboli A, Firozy M, Khosroshahi M. Comparison of Chemical Compositions of the Tanacetum sonbolii Essential Oils Using Head Space Sorptive Extraction and Hydrodistillation Methods. J. Med. Plants 2013; 12 (48) :150-159
URL: http://jmp.ir/article-1-69-fa.html
طالب‌پور زهرا، نجفی سیما، سنبلی علی، فیروزی معصومه، خسروشاهی مینو. مقایسه ترکیبات استخراج شده اسانس گیاه Tanacetum sonbolii با روش‌های استخراج جذبی از فضای فوقانی و تقطیر با آب. فصلنامه گياهان دارویی. 1392; 12 (48) :150-159

URL: http://jmp.ir/article-1-69-fa.html


1- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا ، ztalebpour@yahoo.com
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
3- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
4- دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
چکیده:   (7443 مشاهده)
مقدمه: تاکنون چندین گونه‌ی متفاوت از جنس Tanacetum در نواحی مختلف ایران گزارش شده است که یکی از آنها، گونه‌ی sonbolii Mozaff. است. برای استخراج اسانس این گیاه شرایط دمایی و زمان مورد نیاز در روش‌های استخراج، می‌تواند در ماهیت اسانس استخراج شده تأثیر گذارد. انتخاب روش مناسب استخراج که منجر به جداکردن اسانسی با ماهیتی هر چه نزدیک‌تر به اسانس طبیعی گیاه باشد، بسیار حائز اهمیت است. هدف: استفاده از روش استخراج جذبی از فضای فوقانی (HS-SE) در دو شرایط دمایی طبیعی و بالا برای استخراج اسانس گیاه. روش بررسی: استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی - طیف سنجی جرمی، به منظور بررسی کیفی و کمی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس‌های استخراج شده در شرایط مختلف (طبیعی و دمای بالا). نتایج: روش تقطیر با آب تعداد ترکیب بیشتری (26 ترکیب در 5/96 درصد کل اسانس) را از گیاه استخراج می‌کند اما این ترکیبات به لحاظ تعداد، نوع و مقدار مواد با ترکیبات استخراج شده از روش HS-SE در دمای 23 درجه سانتی‌گراد (6 ترکیب در 6/95 درصد کل اسانس) متفاوت هستند. به طوری که 81 درصد اسانس این گیاه که با روش HS-SE استخراج شده، حاوی مونوترپن‌های بتا و آلفا پینن است در صورتی که بیشتر از نصف اسانس استخراج شده با روش تقطیر با آب در دمای بالا، سزکویی‌ترپن‌های الکلی مانند آلفا کادینول و گلوبولول است. نتیجه‌گیری: اجزای اصلی اسانس استخراج شده از گونه‌ی sonbolii Mozaff.، با آنچه از دیگر گونه‌های این جنس گزارش شده، متفاوت است. همچنین، اعمال دما به مدت طولانی منجر به تغییر ماهیت اسانس طبیعی گیاه انتخابی می‌شود.
متن کامل [PDF 318 kb]   (4369 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس
دریافت: 1392/3/28 | پذیرش: 1392/5/16 | انتشار: 1392/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Medicinal Plants

Designed & Developed by : Yektaweb