Hosseinzadeh H, Ziaei T. Effects of
Crocus sativus Stigma Extract and its Constituents, Crocin and Safranal, on Intact Memory and Scopolamine-Induced Learning Deficits in Rats Performing the Morris Water Maze Task. J. Med. Plants 2006; 5 (19) :40-50
URL:
http://jmp.ir/article-1-663-fa.html
حسینزاده حسین، ضیایی تکتم. بررسی اثر زعفران و مواد موثره آن، سافرانال و کروسین، بر روی حافظه سالم و تخریب شده با هیوسین بر یادگیری فضایی در موش صحرایی. فصلنامه گياهان دارویی. 1385; 5 (19) :40-50
URL: http://jmp.ir/article-1-663-fa.html
1- استاد، گروه فارماکودینامی و سمشناسی مرکز تحقیقات علوم دارویی و دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، hosseinzadehh@mums.ac.ir
2- داروساز، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده: (11199 مشاهده)
مقدمه: بررسیهای رفتاری و الکتروفیزیولوژی نشان میدهند که عصاره زعفران اختلالات حافظه ناشی از تجویز اتانل را بهبود میبخشد. هدف: در این تحقیق اثرات تزریق داخل صفاقی عصاره آبی زعفران و دو ماده موثره آن یعنی کروسین و سافرانال بر روی حافظه سالم و حافظه تخریب شده با هیوسین به روش ماز آبی موریس در موش صحرایی بررسی شد. روش بررسی: هر موش به مدت 5 روز و هر روز یک نوبت (هر نوبت شامل 4 تجربه) از 4 ربع حوضچه ماز به طور تصادفی تحت آزمایش قرار گرفت. مواد و عصارهها به جز هیوسین (20 دقیقه) یک ساعت قبل از شروع آزمایش به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در روز پنجم فعالیت حرکتی به روش جعبه باز بر روی حیوانات انجام شد. یافتهها: عصاره آبی زعفران در محدوده دوزهای 56/0-0025/0 گرم بر کیلوگرم در مجموع در یافتن سکو تاثیری نداشت. فقط دوز 005/0 گرم بر کیلوگرم عصاره آبی زعفران با گذشت زمان باعث کاهش زمان یافتن سکو شد. کروسین با دوزهای 50 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم در مجموع به خصوص در روزهای 4 و 5 اثری بر روی مدت زمان یافتن سکو هدف نداشت. سافرانال در محدوده دوزهای 75/0 - 2/0 میلیگرم بر کیلوگرم با افزایش دوز زمان یافتن سکو افزایش یافت. اثر عصاره آبی و دو ماده موثره آن بر روی حافظه تخریب شده توسط دوزهای پایین (1 میلیگرم بر کیلوگرم) و بالای (5/0 گرم بر کیلوگرم) هیوسین نیز بررسی شد. عصاره آبی زعفران با دوزهای پایین باعث کاهش اثرات تخریبی هیوسین (در هر دو دوز) بر روی حافظه شد. کروسین با دوزهای متفاوت اثرات گروه هیوسین را در یافتن سکو کاهش داد. سافرانال در دوز 2/0 میلیلیتر بر کیلوگرم اثرات تخریبی دوز پایین هیوسین را کاهش داد. اثرات این مواد و زعفران بر روی فعالیت حرکتی موش صحرایی به روش جعبه باز بررسی شد. عصاره زعفران و مواد موثره آن تقریباً وابسته به دوز باعث کاهش فعالیت حرکتی در حیوانات شد. مصرف توام این ترکیبات همراه با هیوسین نیز در مجموع باعث کاهش فعالیت حرکتی شد. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که عصاره آبی زعفران، کروسین و سافرانال تأثیری بر روی حافظه سالم نداشته ولی باعث کاهش اثرات تخریبی حافظه ناشی از هیوسین میشود. عصاره زعفران و کروسین میتوانند در آینده نوید بخش داروهایی در کاهش اختلالات حافظه و یادگیری ناشی از زوال مغزی در بیماریهایی چون آلزایمر باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1383/3/17 | پذیرش: 1385/1/19 | انتشار: 1385/9/30