Amiri H. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oil of
Prangos ferulacea (L.) Lindl.. J. Med. Plants 2007; 6 (21) :36-41
URL:
http://jmp.ir/article-1-639-fa.html
امیری حمزه. شناسایی مواد متشکله و مطالعه اثرات ضدمیکروبی اسانس گیاه جاشیر
Prangos ferulacea (L.) Lindl. فصلنامه گياهان دارویی. 1385; 6 (21) :36-41
URL: http://jmp.ir/article-1-639-fa.html
مربی، گروه زیستشناسی، دانشگاه لرستان ، Amiri_h_lu@yahoo.com
چکیده: (7815 مشاهده)
مقدمه: جنس Prangos متعلق به تیره چتریان بوده و 15 گونه در ایران دارد. جاشیر گیاهی است پایا و بلند که عمدتاً به عنوان علوفهای غنی در تغذیه دامها استفاده میشود. از طرف دیگر اسانسها از متابولیتهای ثانویه گیاهی بوده که به طور وسیعی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی و به عنوان ترکیباتی با خاصیت ضدمیکروبی مورد استفاده قرار میگیرند. هدف: شناسایی مواد تشکیلدهنده اسانس گیاه جاشیر رشد یافته در استان لرستان و مقایسه آن با مناطق دیگر و بررسی اثرات ضدمیکروبی این اسانس. روش بررسی: گیاه مذکور از ارتفاعات شمال غرب شهرستان بروجرد واقع در استان لرستان جمعآوری گردید و پس از خشک کردن گیاه در سایه، اسانسگیری از آن با روش تقطیر با آب انجام شد. شناسایی ترکیبات موجود در اسانس به وسیله کروماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) صورت گرفت. مطالعه اثرات ضدمیکروبی نیز با روش حفر چاهک و اندازهگیری قطر هاله بازدارندگی رشد انجام شد. نتایج: از میان 10 ترکیب شناسایی شده آلفاپینن (6/36 درصد)، بتاپینن (9/31 درصد) و بتافلاندرن (7/11 درصد) ترکیبات اصلی محسوب میشوند. بیشترین اثرات ضدمیکروبی اسانس این گیاه علیه استافیلوکوکوس آرئوس مشاهده شد. نتیجهگیری: درصد قابل توجهی از اسانس مذکور را ترکیبات مونوترپنهای هیدروکربنی تشکیل میدهند و تنها سزکویی ترپن شناسایی شده در این اسانس بتاکاریوفیلن (1/3 درصد) است. بررسیهای صورت گرفته به وسیله سفیدکن و Kuznetsova در مورد آنالیز اسانس بخش هوایی و میوههای گیاه جاشیر در استان تهران و صربستان با نتایج حاضر شباهتها و تفاوتهایی را نشان میدهد. اثرات ضدمیکروبی این اسانس نیز ممکن است به دلیل حضور ترکیبات مونوترپنی به ویژه آلفاپینن باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1384/1/28 | پذیرش: 1385/9/29 | انتشار: 1385/12/10