استاد، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، Azadbakhtm@hotmail.com
چکیده: (9575 مشاهده)
مطالعات اپیدمیولوژی پیشنهاد میکند جوامعی که مصرف کننده زیاد فیتواستروژنها در رژیم غذایی خودشان هستند از ریسک پایینتری نسبت به خیلی از بیماریها که به بیماری غربی موسوم هستند برخوردار هستند. فیتواستروژنها در خیلی از غذاها وجود دارند و فعالیت بیولوژیکی آنها در حیوانات در مطالعات متعددی به اثبات رسیده است. فیتواستروژنها شامل چندین گروه از ترکیبات میشوند از جمله لیگنانها، ایزوفلاونوییدها، کومستانها و لاکتونهای رسورسیلیک. گیاه سویا که از گیاهان خانواده نخود است حاوی فیتواستروژنهای ژنیستئین، دایدزئین و گلیستین بوده که همگی جز ایزوفلاونها هستند و روی رسپتورهای استروژن عمل میکنند و دارای هم خواص آگونیستی و هم آنتاگونیستی هستند. در موقعیکه میزان استرادیول در بدن برای رقابت در اتصال به رسپتور کم است، ایزوفلاونها خواص آگونیستی را بیشتر ارایه مینمایند. از طرف دیگر، خواص آنتیاستروژنیک آنها به غلظتهای نسبی فیتواستروژن و استروژن داخلی بستگی دارد و ممکن است موقعیکه استروژن داخلی فراوان است، فیتواستروژنها استرادیول را از رسپتورش جابه جا نمایند. در دوران یائسگی که میزان استروژن در محیط کم است فیتواستروژنها اثرات استروژنیکی خود را قویتر ارایه مینمایند بنابراین در پیشگیری از علایم نامطلوب این دوره همچون گر گرفتگی، خشکی واژن به همراه خطر افزایش یافته از دست دادن استخوان و همچنین بیماری قلبی عروقی و بروز سرطانهای پستان، کولون، اندومتر و تخمدان موثر هستند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1384/3/13 | پذیرش: 1385/5/6 | انتشار: 1385/12/10