مقدمه: دانه گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) غالباً به عنوان ادویه و چاشنی غذایی استفاده میشود. همچنین در طب سنتی اثراتی از جمله اثرات مدر، ضد نفخ، ضداسهال و ضدرماتیسم به آن نسبت داده شده است.
هدف: در این مطالعه اثر عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله بر سطح آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز در حیوانات سالم و دیابتی شده توسط داروی استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت و اثر عصاره گیاه با داروی گلیبنکلامید مقایسه گردید.
روش بررسی: در تحقیق حاضر، تیمار خوراکی عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله با دوزهای 1/0، 25/0 و 5/0 گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 14 روز بر حیوانات سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین صورت گرفت. سپس سطح آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز سرم در آنها ارزیابی گردید. مقایسهای نیز بین تاثیر عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله و داروی متداول گلیبن کلامید صورت گرفت.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر گویای آن است که میزان آنزیمهای فوق به دلیل آسیب بافت کبدی به صورت معنیداری در سرم حیوانات دیابتی افزایش مییابد و تیمار عصاره الکلی دانه گیاه شنبلیله در حیوانات دیابتی موجب کاهش معنیداری در سطح آنزیمهای فوق در مقایسه با حیوانات کنترل دیابتی میگردد، ولی بر حیوانات سالم تاثیر معنیداری ندارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |