Talei G, Meshkatalsadat M, Mosavi Z. Antibacterial Activity and Chemical Composition of Essential Oils from Four Medicinal Plants of Lorestan, Iran. J. Med. Plants 2007; 6 (S3) :45-52
URL:
http://jmp.ir/article-1-579-fa.html
طالعی غلامرضا، مشکوهالسادات محمدهادی، موسوی زهرا. بررسی ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس چهار گونه از گیاهان دارویی استان لرستان. فصلنامه گياهان دارویی. 1385; 6
(S3) :45-52
URL: http://jmp.ir/article-1-579-fa.html
1- گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، rezatalei@hotmail.com
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان
3- آزمایشگاه مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
چکیده: (13367 مشاهده)
مقدمه: افزایش روز افزون مقاومت آنتیبیوتیکها و عوارض جانبی آنها و استفاده بیش از حد نگهدارندههای غذایی شیمیایی که بعضی مشکوک به سرطانزایی هستند توجه به عصاره و داروهای گیاهی و مواد ضدمیکروبی طبیعی را بیشتر نموده است. در این پژوهش اثرات آنتیباکتریال اسانس آویشن خرمآباد و الیگودرز، کنگر و برگ زعفران را بر روی تعدادی از باکتریهای استاندارد گرم منفی و مثبت ارزیابی و ترکیبات شیمیایی اسانس دو گونه آویشن را تجزیه و مقایسه کردیم.
مواد و روشها: اسانسها در دستگاه کلونجر Clevenger تقطیر و طی مراحلی در هگزان و PBS حل و استفاده گردیدند. ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن با دستگاه GC/MS تجزیه و شناسایی شدند. مواد با آزمایش دیسک دیفیوژن و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی ( MlC ) بروش برات میکرودایلوشن مورد آزمایش قرار گرفته سپس حداقل غلظتکشندگی آنها ( MBC ) نیز معین گردید.
یافتهها: پانزده ترکیب در اسانس الیگودرز و بیست و هفت ترکیب در اسانس آویشن خرمآباد شناسایی شد. مهمترین ترکیبها تیمول و کارواکرول بودند که به ترتیب در اسانس آویشن الیگودرز 66 درصد و 5/7 درصد و در اسانس آویشن خرمآباد 10 درصد و 25 درصد بودند. اثر آنتیباکتریال در دو اسانس آویشن بر باکتریهای گرم مثبت و استاف ارئوس و باسیلوس سرئوس و بر اشرشیاکلی و سودوموناس ائروژنیوزا مشاهده گردید. اسانس برگ کنگر بر استاف اپیدرمیدیس و برگ زعفران بر استاف ارئوس اثر باکتریواستاتیک داشتند. با توجه به اثرات آنتیباکتریال از طرفی و بالا بودن غلظت تیمول و پایین بودن غلظت کارواکرول در اسانس آویشن الیگودرز از طرف دیگر میتوان از این اسانس در هنگامی که از اثر سوزاننده و التهابی کارواکرول پرهیز میشود استفاده نمود. بنابراین میتوان به کاربرد بعضی از اسانسهای مورد مطالعه در صنایع دارویی بهداشتی و غذایی امیدوار بود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1384/10/6 | پذیرش: 1385/5/21 | انتشار: 1385/12/29