Eidi M, Soleimani F, Ebrahimi S. Hypolipidemic Effects of
Allium porrum L. Leaves in Healthy and Streptozotocin-Induced Diabetic Mice. J. Med. Plants 2007; 6 (24) :85-91
URL:
http://jmp.ir/article-1-571-fa.html
عیدی مریم، سلیمانی فاطمه، ابراهیمی سمیرا. اثر هیپوگلیسمیک برگ تره خوراکی (
Allium porrum L.) بر موشهای آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین. فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 6 (24) :85-91
URL: http://jmp.ir/article-1-571-fa.html
1- دانشیار فیزیولوژی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین ، maryameidi@gmail.com
2- کارشناس شیمی، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین
چکیده: (6677 مشاهده)
مقدمه: در طب ایرانی شواهد بسیاری در مورد خواص درمانی تره خوراکی وجود دارد. این گیاه در درمان مشکلات هضم غذا، آتریواسکلروز، درد مفاصل، التهاب تنفسی و سنگ کلیه اثر دارد. اثر هیپولیپیدمیک این گیاه در خرگوشهای دیابتی بررسی شده ولی اثر هیپوگلیسمیک آن هنوز مشخص نشده است. هدف: در پژوهش حاضر، اثر هیپوگلیسمیک عصاره اتانلی برگ گیاه تره خوراکی (Allium porrum L. Liliaceae) بر موشهای آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد. روش بررسی: حیوانات توسط تزریق درونصفاقی استرپتوزوتوسین (60 mg/kg, i.p.) دیابتی شدند. عصاره اتانلی گیاه در غلظتهای 100، 200، 250 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 14 روز تیمار شدند. نمونههای خون از قلب حیوانات بعد از 14 روز جمعآوری شد. گروههای کنترل سالم و دیابتی نرمال سالین را به عنوان حلال عصاره دریافت کردند. سطح گلوکز سرم به روش گلوکز اکسیداز و سطح انسولین سرم بروش رادیوایمونواسی اندازهگیری شدند. نتایج: نتایج نشان دادند که عصاره اتانلی برگ تره موجب کاهش گلوکز سرم در موشهای دیابتی شده توسط استرپتوزوسین میگردد که این اثر در حیوانات سالم مشاهده نشد. همچنین، عصاره اتانلی گیاه در غلظت 250 میلیگرم بر کیلوگرم موجب افزایش موثر سطح انسولین سرم در موشهای دیابتی میشود. LD50 عصاره اتانلی گیاه 3500 میلیگرم بر کیلوگرم تعیین شد. نتیجهگیری: دادههای تحقیق حاضر دلالت بر آن دارند که عصاره اتانلی برگ تره خوراکی دارای اثر هیپوگلیسمیک بر حیوانات دیابتی است و احتمالاً این اثر را با افزایش آزادسازی انسولین انجام میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1385/6/8 | پذیرش: 1386/4/24 | انتشار: 1386/9/30