Shahrani M, Rafieian M, Shirzad H, Hashemzadeh M, Yousefi H, Khadivi R, et al . Effect of
Allium sativum L. Extract on Acid and Pepsin Secretion in Basal Condition and Stimulated with Vag Stimulate in Rat. J. Med. Plants 2007; 6 (24) :28-37
URL:
http://jmp.ir/article-1-550-fa.html
شهرانی مهرداد، رفیعیان محمود، شیرزاد هدایتالله، هاشمزاده مرتضی، یوسفی حسین، خدیوی رضا، و همکاران. و همکاران. و همکاران.. بررسی اثر عصاره متانولی گیاه سیر در شرایط پایه و تحریک شده توسط تحریک الکتریکی عصب واگ بر روی اسید و پپسین معده موش صحرایی. فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 6 (24) :28-37
URL: http://jmp.ir/article-1-550-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
2- استاد، گروه فیزیوفارماکولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
3- دانشیار، گروه ایمنولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، Shirzadeh@yahoo.com
4- دانشیار، گروه ژنتیک، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
5- دانشیار، گروه انگلشناسی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
6- استادیار، گروه بهداشت، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
7- استادیار، گروه بیوشیمی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکاه علوم پزشکی شهرکرد
8- استادیار، گروه ارتوپدی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
9- استادیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
10- کارشناس پژوهشی، گروه ژنتیک، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
11- مربی، گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
چکیده: (7619 مشاهده)
مقدمه: گیاه سیر با نام علمی Allium sativum از دسته گیاهانی است که به طور وسیعی در دنیا و خصوصاً در ایران به عنوان یک گیاه معطر در طبخ غذاها و تهیه ترشیجات استفاده میشود. شمار زیادی از مردم و نیز متخصصین در علوم داروهای گیاهی بر این باورند که این گیاه برای ناراحتیهای گوارشی از جمله اختلالات گوارشی ناشی از عدم هضم مناسب غذا مفید است. هدف: با توجه به نقش دارویی گیاه سیر در پیشگیری و درمان انواع بیماریها، استفاده از غذاها و ترشیجاتی که در تهیه آنها از این گیاه استفاده میشود رو به افزایش است. در این تحقیق عصاره این گیاه بر میزان ترشح اسید و پپسین معده در موش صحرایی در شرایط پایه و تحریک شده توسط تحریک الکتریکی عصب واگ بررسی شد. روش بررسی: این بررسی به صورت تجربی بر روی دو گروه 12 تایی موش صحرایی از نژاد ویستار صورت گرفت (گروه کنترل و گروه سیر). حیوانات پس از بیهوشی توسط تزریق داخل صفاقی (ip) mg/kg 50 تیوپنتال سدیم (نسدونال)، تراکئوستومی، لاپاراتومی و گاسترودئودنوستومی شدند. عصاره گیاه سیر که در سرم فیزیولوژی 9/0 درصد حل شده بود با دوز mg/kg 100 از طریق مجرای گاسترودئودنوستوم به درون معده حیوانات گروه سیر وارد شد. به منظور ایجاد تحریک عصب واگ، پس از آزاد کردن هر دو عصب واگ راست و چپ از غلاف کاروتید، اعصاب واگ از منتهی علیه نزدیک سر قطع شد. به وسیله دستگاه تحریککننده با ولتاژ 15 میلیولت، فرکانس 4 هرتز و پهناms 1 )میلیثانیه( تحریک الکتریکی عصب واگ صورت گرفت. ترشحات معده به روش شستشوی ترشحات معده به بیرون شامل «پایه اول، پایه دوم، تحریک الکتریکی عصب واگ و برگشت به پایه» به دست آمد. اسید آن به روش تیتریمتری و پپسین این ترشحات به روش آنسون بررسی شد. نتایج: عصاره متانولی گیاه سیر سبب افزایش معنیداری در میزان ترشح اسید (000/0< p) و پپسین (05/0< p) معده در موشهای این گروه نسبت به گروه کنترل گردید. تحریک الکتریکی عصب واگ در گروه کنترل توانست میزان ترشح اسید (05/0< p) و پپسین (05/0< p) معده را به طور معنیداری افزایش دهد. تحریک الکتریکی عصب واگ در گروه سیر نیز سبب افزایش معنیداری در میزان ترشح اسید (000/0< p) و پپسین (05/0< p) معده شد. میزان ترشح اسید و پپسین معده در دو گروه ارتباط معنیداری با جنس موشهای صحرایی مورد آزمایش نداشت. نتیجهگیری: مصرف گیاه سیر در رژیم غذایی اثرات بسیار مفیدی در جهت کمک به هضم غذا دارد. توصیه به مصرف این گیاه در بیمارانی که اختلال گوارشی از نوع سوء هضم دارند بسیار سودمند خواهد بود. از طرفی دیگر، مصرف این گیاه و کلیه فراوردههای غذایی حاصل از آن در بیمارانی که دچار ناراحتیهای گوارشی ناشی از افزایش اسید و یا پپسین معده هستند منع مصرف دارد. بنابرین بیماران دچار ورم معده و اثنی عشر و یا زخم معده و اثنیعشر به هیج وجهی مجاز به استفاده از این گیاه در رژیم غذایی خود نیستند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكولوژی و سم شناسی دریافت: 1384/2/10 | پذیرش: 1385/3/25 | انتشار: 1386/9/30