Shahnazi S, Khalighi - Sigaroodi F, Ajani Y, Yazdani D, Taghizad - Farid R, Ahvazi M et al . The Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Essential Oil of
Satureja intermedia C. A. Mey.. J. Med. Plants 2008; 7 (25) :85-92
URL:
http://jmp.ir/article-1-537-fa.html
شهنازی سحر، خلیقی سیگارودی فرحناز، اجنی یوسف، یزدانی داراب، تقیزاد فرید رحیم، اهوازی مریم و همکاران.. بررسی ترکیبات شیمیایی و خواص ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه مرزه تالشی (
Satureja intermedia C. A. Mey.). فصلنامه گياهان دارویی. 1386; 7 (25) :85-92
URL: http://jmp.ir/article-1-537-fa.html
1- مربی پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، Shahnazi@imp.ac.ir
2- استادیار پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
3- مربی پژوهش، گروه فارماکوگنوزی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
4- استادیار پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
5- کارشناس شیمی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
6- مربی پژوهش، گروه کشت و توسعه و هرباریوم، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
7- مربی پژوهش، گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
چکیده: (10373 مشاهده)
مقدمه: جنس مرزه متعلق به خانواده Lamiaceae بوده، این جنس در ایران 12 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد که از میان آنها 8 گونه انحصاری ایران هستند. خاصیت ضدباکتریایی برخی گونههای این جنس گزارش شده است. هدف: شناسایی ترکیبات موجود در اسانس Satureja intermedia و بررسی خواص ضدمیکروبی آن. روش بررسی: گیاه مورد بررسی از ارتفاعات استان اردبیل در مردادماه سال 85 جمعآوری و در سایه خشک گردید. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. جهت بررسی خواص ضدمیکروبی از روش دیسک دیفیوژن، MIC، MBC و همچنین آنتیبیوتیکهای مختلف برای مقایسه اثرات ضدمیکروبی آن استفاده شد. نتایج: در اسانس مورد بررسی تعداد 34 ترکیب (8/99 درصد) شناسایی شد که در این میان Thymol (6/25 درصد)، para-Cymene (44/21 درصد)، gamma-Terpinene (20 درصد)، Carvacrol (48/9 درصد)، alpha-Terpinene (94/7 درصد) و Myrcene (58/3 درصد) ترکیبهای عمده بودند. نتایج بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که اسانس این گیاه از نظر مهارکنندگی و بازدارندگی رشد روی باکتریهای مورد آزمایش بسیار موثر است. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد اسانس مرزه تالشی خواص ضدباکتری داشته بنابراین میتوان از آن به عنوان یک منبع گیاهی که دارای ترکیبات ضدباکتریایی است در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1385/12/9 | پذیرش: 1386/6/11 | انتشار: 1387/2/29