[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 42 و S9 - ( ويژه نامه شماره 9 1391 ) ::
جلد 2 شماره 42 و S9 صفحات 205-215 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) و نیسین بر کنترل کیفیت فیله‌های سبک شور ماهی کپور نقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix)
نسرین چوبکار *1، افشین آخوند‌زاده بستی2، عباسعلی ساری3، حسن گندمی2، امیر‌محمد امامی‌راد4
1- استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ، Nchoobkar20@gmail.com
2- گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
3- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
4- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه
چکیده:   (3673 مشاهده)

  مقدمه: گیاه آویشن شیرازی از گیاهان دارویی در طب سنتی ایران بوده و بررسی اثرات ضد‌باکتریایی آن در زمینه مواد غذایی بر روی باکتری‌های بیماری‌زای مهمی که از عوامل مسمومیت‌های غذایی رایج هستند، لازم و ضروری به نظر می‌رسد . نیسین نیز نوعی باکتریوسین است که از فعالیت باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس استحصال می‌شود و امروزه به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در برخی مواد غذایی استفاده می‌شود.‌

  هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات نگهدارندگی اسانس آویشن شیرازی و نیسین بر فاکتورهای کنترل کیفی فیله‌های سبک شور شده ماهی کپور نقره‌ای می‌باشد.

  روش بررسی: اثرات اسانس آویشن شیرازی در غلظت‌های مختلف (‌صفر، 045/0، 135/0، 405/0 و 810/0درصد‌)‌ و نیسین (‌صفر، 25/0 درصد) بر مدت زمان نگهداری فیله‌های سبک شور شده ماهی کپور نقره‌ای در شرایط یخچالی نامناسب (‌دمای 10 درجه سانتی‌گراد) از طریق سنجش میزان بار میکروبی، pH ، TVN ، TBARS و Peroxide value ‌انجام گرفت.

  نتایج: نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، استفاده از غلظت‌های بالای اسانس آویشن ( 135/0، 405/0 و 810/0 درصد) و نیسین (25/0 درصد) دارای تأثیر معنی‌دار بر افزایش مدت زمان نگهداری فیله‌های ماهی سبک شور بوده است (05/0 > p ).

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می‌دهد که اسانس آویشن شیرازی و نیسین دارای اثرات بازدارندگی بر رشد میکروب‌ها و به عنوان نگهدارنده طبیعی در ماهی شور می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. همچنین از فاکتورهای شیمیایی مورد بررسی‌، TVN بهترین فاکتور کنترل کیفیت در مطالعه حاضر می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: کنترل کیفیت، فیله ماهی سبک شور، کپور نقره‌ای‌، اسانس آویشن شیرازی، نیسین
متن کامل [PDF 462 kb]   (971 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت مواد غذايي و آبزيان
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۶ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۲۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Choobkar N, Akhondzadeh Basti A, Sari A, Gandomi H, Emami Rad A. Effect of Zataria multiflora Boiss Essential Oil and Nisin on Shelf Life in Light Salted Fish Fillet of Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix). JMP. 2012; 2 (42) :205-215
URL: http://jmp.ir/article-1-463-fa.html
چوبکار نسرین، آخوند‌زاده بستی افشین، ساری عباسعلی، گندمی حسن، امامی‌راد امیر‌محمد. بررسی تأثیر اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) و نیسین بر کنترل کیفیت فیله‌های سبک شور ماهی کپور نقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix). فصلنامه گياهان دارويي. 1391; 2 (42) :205-215

URL: http://jmp.ir/article-1-463-fa.html

دوره 2، شماره 42 و S9 - ( ويژه نامه شماره 9 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 802 queries by yektaweb 3503