Kazemi A, Mohtadi Nia J, Rezaeian F, Zamene Milani F, Vahed Jabbari M, Ghaem Maghami S, et al . Fungal Contamination of Consumed Tea in East Azarbaidjan Province. J. Med. Plants 2009; 8 (29) :147-155
URL:
http://jmp.ir/article-1-399-fa.html
کاظمی عبدالحسن، مهتدینیا جواد، رضائیان فاطمه، ضامنمیلانی فرناز، واحدجباری مرتضی، قائممقامی سیدجمال، و همکاران.. بررسی آلودگی قارچی چایهای مصرفی شهرستان تبریز. فصلنامه گياهان دارویی. 1387; 8 (29) :147-155
URL: http://jmp.ir/article-1-399-fa.html
1- دانشیار، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، Kazemi1338@Gmail.com
2- دانشیار، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- کارشناس، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4- مربی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5- استادیار، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده: (6653 مشاهده)
مقدمه: در این مطالعه با توجه به اهمیت فراوان چای در جیره غذایی مردم ایران و استفادههای دارویی متفاوت از اجزای چای و همچنین بهرهبرداریهای صنعتی و کشاورزی از تفاله و ضایعات چای، میزان آلودگیهای قارچی چایهای موجود در فروشگاههای شهرستان تبریز به انواع کپکهای مولد مایکوتوکسین، بررسی شد زیرا آلودگی مواد غذایی به انواع کپکهای مولد مایکوتوکسینها از مشکلات شایع مواد غذایی است که منجر به تولید و حضور میزان زیادی از انواع مایکوتوکسینها در مواد غذایی با طیف وسیعی از اثرات بالینی موسوم به مایکوتوکسیکوز اولیه و ثانویه بر روی انسانها و حیوانات میشود. روش بررسی: نمونههای چای جمعآوری شده، متعاقب اندازهگیری درصد رطوبت، در شرایط استریل در زیر هود آزمایشگاهی در پلیتهای حاوی محیط کشت YGC کاشته شدند (چهار قطعه چای در هر پلیت و مجموعاً دوازده قطعه از هر نمونه چای در سه پلیت)، پلیتها به مدت حداکثر 25 روز در 25 درجه سانتیگراد انکوبه شده و در طی این مدت به شمارش و شناسایی کلنیهای قارچی اقدام شد. نتایج: از یکصد نمونه مورد آزمایش، 73 نمونه (73 درصد) دارای آلودگی قارچی و 27 نمونه (27 درصد) فاقد آلودگی قارچی بیش از حد مجاز 104 کلنی در گرم چای بودند، از 73 نمونه آلوده بیشترین آلودگی به ترتیب مربوط به آسپرژیلوس نیجر A, Niger (35 نمونه)، پنیسیلیوم Sp، (15 نمونه) فوزاریوم Fusarium Sp (14 نمونه)، آسپرژیلوس فومیگاتوس A, fumigatus (9 نمونه)، آلترناریا Sp, Alternaria (7 نمونه)، آکرومونیوم Acremonium Sp، (6 نمونه)، کلادسپوریوم Sp, Cladesporium(6 نمونه)، موکور Mucor Sp، (3 نمونه)، گلیوکلادیومSp Gliocladium (3 نمونه) و تریکوتشیوم Sp, Trichotecium (2 نمونه) بودند که در تعدادی از نمونهها، بیش از یک نوع از آلودگی و کلنی قارچی وجود داشت. نتیجهگیری: نتایج این مطلعه با مطالعات انجام شده در ایران و سایر کشورها تطابق دارد و با توجه به استفاده اغلب مردم ایران از چای به عنوان نوشیدنی روزمره و همچنین بهره برداریهای صنعتی و کشاورزی از اجزای مختلف چای؛ لزوم توجه و پیگیری مقامات مسؤول در کلیه مراحل تولید و توزیع و نگهداری چای با هدف به حداقل رساندن آلودگیهای قارچی توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
گياهان دارویی دریافت: 1386/5/10 | پذیرش: 1387/8/14 | انتشار: 1387/12/28