[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 29 - ( 12-1387 ) ::
جلد 4 شماره 29 صفحات 147-155 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی قارچی چای‌های مصرفی شهرستان تبریز
عبدالحسن کاظمی *1، جواد مهتدی‌نیا2، فاطمه رضائیان3، فرناز ضامن‌میلانی3، مرتضی واحد‌جباری3، سیدجمال قائم‌مقامی4، رضا مهدوی2، علی‌رضا استاد‌رحیمی5
1- دانشيار دانشیار، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، Kazemi1338@Gmail.com
2- دانشيار دانشیار، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- كارشناس کارشناس، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
4- مربي مربی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5- استاديار استادیار، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده:   (2365 مشاهده)
مقدمه: در این مطالعه با توجه به اهمیت فراوان چای در جیره غذایی مردم ایران و استفاده‌های دارویی متفاوت از اجزای چای و هم‌چنین بهره‌برداری‌های صنعتی و کشاورزی از تفاله و ضایعات چای، میزان آلودگی‌های قارچی چای‌های موجود در فروشگاه‌‌های شهرستان تبریز به انواع کپک‌های مولد مایکوتوکسین، بررسی شد زیرا آلودگی مواد غذایی به انواع کپک‌های مولد مایکوتوکسین‌ها از مشکلات شایع مواد غذایی است که منجر به تولید و حضور میزان زیادی از انواع مایکوتوکسین‌ها در مواد غذایی با طیف وسیعی از اثرات بالینی موسوم به مایکوتوکسیکوز اولیه و ثانویه بر روی انسان‌ها و حیوانات می‌شود. روش بررسی: نمونه‌های چای جمع‌آوری شده، متعاقب اندازه‌گیری درصد رطوبت، در شرایط استریل در زیر هود آزمایشگاهی در پلیت‌های حاوی محیط کشت YGC کاشته شدند (چهار قطعه چای در هر پلیت و مجموعاً دوازده قطعه از هر نمونه چای در سه پلیت)، پلیت‌ها به مدت حداکثر 25 روز در 25 درجه سانتی‌گراد انکوبه شده و در طی این مدت به شمارش و شناسایی کلنی‌های قارچی اقدام شد. نتایج: از یکصد نمونه مورد آزمایش، 73 نمونه (73 درصد) دارای آلودگی قارچی و 27 نمونه (27 درصد) فاقد آلودگی قارچی بیش از حد مجاز 104 کلنی در گرم چای بودند، از 73 نمونه آلوده بیشترین آلودگی به ترتیب مربوط به آسپرژیلوس نیجر A, Niger (35 نمونه)، پنیسیلیوم Sp، (15 نمونه) فوزاریوم Fusarium Sp (14 نمونه)، آسپرژیلوس فومیگاتوس A, fumigatus (9 نمونه)، آلترناریاSp, Alternaria (7 نمونه)، آکرومونیوم Acremonium Sp، (6 نمونه)، کلادسپوریوم Sp, Cladesporium(6 نمونه)، موکور Mucor Sp، (3 نمونه)، گلیوکلادیومSp Gliocladium(3 نمونه) و تریکوتشیوم Sp, Trichotecium (2 نمونه) بودند که در تعدادی از نمونه‌ها، بیش از یک نوع از آلودگی و کلنی قارچی وجود داشت. نتیجه‌گیری: نتایج این مطلعه با مطالعات انجام شده در ایران و سایر کشورها تطابق دارد و با توجه به استفاده اغلب مردم ایران از چای به عنوان نوشیدنی روزمره و هم‌چنین بهره برداری‌های صنعتی و کشاورزی از اجزای مختلف چای؛ لزوم توجه و پیگیری مقامات مسؤول در کلیه مراحل تولید و توزیع و نگهداری چای با هدف به حداقل رساندن آلودگی‌های قارچی توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: چای، آلودگی‌های قارچی، مایکوتوکسین‌ها
متن کامل [PDF 190 kb]   (920 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم تغذيه
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۳/۸/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kazemi A, Mohtadi Nia J, Rezaeian F, Zamene Milani F, Vahed Jabbari M, Ghaem Maghami S, et al . Fungal Contamination of Consumed Tea in East Azarbaidjan Province. JMP. 2009; 4 (29) :147-155
URL: http://jmp.ir/article-1-399-fa.html
کاظمی عبدالحسن، مهتدی‌نیا جواد، رضائیان فاطمه، ضامن‌میلانی فرناز، واحد‌جباری مرتضی، قائم‌مقامی سیدجمال، و همکاران.. بررسی آلودگی قارچی چای‌های مصرفی شهرستان تبریز. فصلنامه گياهان دارويي. 1387; 4 (29) :147-155

URL: http://jmp.ir/article-1-399-fa.html

دوره 4، شماره 29 - ( 12-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.053 seconds with 813 queries by yektaweb 3506